Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Livsstil

Sushi till snapsen

Skinka och sylta står oss upp i halsen. I stället letar sig alternativen in på julbordet.

Det finns en klassisk busringnings-sketch från 1973 med göteborgskomikern Kalle Sändare. Han ringer en kinesisk restaurang för att boka ett julbord. Språkförbistring och det omöjliga i tanken att äta något så svenskt som julbord på en kinakrog var själva skämtet.

Humor är ju precis som prinskorvar en färskvara, och att lyssna på sketchen i dag lockar knappast fram några skratt. I dag är tanken om ett kinesiskt julbord allt annat än absurd.

Kanske har svenskarna, om inte tröttnat på den klassiska julmaten i alla fall lärt sig att mer än fyra jultallrikar med liknande innehåll under två veckor kan bli lite väl mycket av det goda. De alternativa julborden poppar upp som ljusugnsbröd i dopparegrytan. Och de blir allt populärare. Enligt julbordsförmedlingsbolaget Julbordsmäklarna har de alternativa borden ökat lavinartat.

Reklammannen Lars Pansáre tar åt sig äran.

– Du pratar med mannen som dragit i gång alternativa julbord i Sverige, säger han.

För tio år sedan började han att marknadsföra andra bord än de klassiskt svenska. Responsen var inte positiv, alla gillade inte konkurrensen. Men i dag är det alltså fullt möjligt att äta annat än skinka, grisfötter och lutfisk under julbords-kategorin. Många vegetarianer är nog tacksamma över den utvecklingen.

– Populärast är skaldjursbufféer, vegetariska, medelhavsorienterade och de asiatiska varianterna som är lite mer »fine dining«. Egentligen handlar det bara om en om­paketering, men i och med att allt fler fler går på flera julbord så finns det utrymme för de här alternativen, säger Lars Pansáre, projektledare för Bokajulbord.nu.

I trendkänsliga Malmö hittar du exempelvis ett »crossover«-julbord med veganalternativ på restaurangen Volym vid Möllevångstorget i Malmö. Den som vill ha en upplevelse utöver maten går till den libanesiska restaurangen Sahara Dining & Bar i Stockholm.

Tillsammans med julbordet som här består av en mezebuffé får matgästen även njuta av magdans. Det är dock oklart om dansarna har några tomteluvor på sig.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera