Fakturaskojarna göder Malmös maffia

Text:

Bild: David Neman

Samtalen till småföretagarna följer alltid samma manus. En ung person ringer. Den är trevlig, till en början, och talar ofta sådan skånska som man gör i Malmö.

Personen säger att företaget har sagt ja till att finnas med gratis på en sökmotor på internet i sex månader. Eftersom tjänsten inte har sagts upp i tid har avtalet gått över till ett 24-månadersabonnemang. Det kommer att kosta 24 000 kronor. Den som ringer vill bara kontrollera att kontaktuppgifterna stämmer.

Ungefär här brukar den som tar emot samtalet protestera.

Jaså, vill du säga upp det, säger den som ringer. Jaha, då behöver du bara betala för sex månader, 6 000 kronor. Fast du har aldrig sagt ja till gratiserbjudandet från första början. Du säger det.

Då förändras tonläget. Telefonrösten blir hotfull och säger saker som inkasso, Kronofogden, konkurs. Den säger att det finns ett inspelat samtal med din första beställning. Vill du höra denna inspelning kan du få ut den för en administrativ avgift på omkring tusen kronor.

Många av Sveriges företag har de senaste åren varit med om den här varianten på bluffakturor. Särskilt enskilda firmor och andra småföretag, som inte har resurser att bråka.

En kiropraktor utanför Stockholm till exempel. Och en handelsträdgård i Blekinge. En teaterproducent i Västerås, en byggfirma i Eskilstuna.

De, och sjutton andra företag, står bakom anmälningar som har gått till åtal i Helsingborg. Rättegången inleddes förra veckan och pågår en månad till. Tre män, under trettio år, är åtalade. Han som beskrivs som hjärnan bakom bolaget, en 36-åring, har flytt landet.

Målet är intressant för att det är ett av få försök att komma åt människor bakom den här typen av brottslighet.

Det är ännu mer intressant om man följer blufföretagets pengar. Spåren går rakt ner i fickorna på kända brottslingar i Malmö. Det finns klara kopplingar mellan personer i Helsingborgsfallet och ett av Malmös starkaste kriminella nätverk, enligt flera personer med insyn i utredningen.

Det handlar om mycket pengar. Företaget har funnits i ett år, och beräknas ha dragit in 23 miljoner kronor under den tiden.

I februari gick TT så långt som att peka ut bluffaktureföretagen som bakomliggande orsak till minst hälften av den senaste tidens uppmärksammade mord i Malmö.

»En av de skjutna männen ska till exempel ha lurat en av branschens huvudmän på en stor summa pengar«, skrev nyhetsbyrån då.

Att bluffakturorna skulle vara motivet är en för hårt dragen slutsats, enligt Stefan Sintéus, chef för länskriminalen i Skåne.

– Mellan bluffakturor och mord har vi inga konkreta, direkta kopplingar i nuläget, säger han.

Däremot finns det gott om indirekta samband. Pengarna från blufföretagen har gått till människor som polisen håller särskild uppsikt på, med anledning av den senaste tidens våldsvåg.

– De personer vi är intresserade av är inte bara gärningsmännen som hållit i pistolen utan också deras nätverk. I de nätverken finns det personer som är misstänkta för den här typen av bedrägeribrott, säger Stefan Sintéus.

Det företag som åtalas i Helsingborg har varit ett av de största. Men det finns fler. Svensk Handel listar femtio blufföretag på sin varningslista och tror att det finns lika många till. Omsättningen för bluffakturor uppskattas till 1,2 miljarder kronor varje år.

Det beskrivs som ett drömbrott. Det går att tjäna mycket pengar på kort tid, och det är liten risk att åka dit.

För de drabbade har det inte lönat sig att anmäla. Oftast faller ärendena mellan stolarna.

Den enskilde polismannen ser bara en enskild faktura på några tusen, missar bedrägerimönstret och lägger ner. I stället får anmälaren höra att det är ett civilrättsligt ärende, eftersom det handlar om ett avtal mellan två parter. Då ska man vända sig direkt till tingsrätten.

För att Ekobrottsmyndigheten ska ta sig an fallen krävs det att företaget har funnits en tid, och misskött skatter och arbetsgivaravgifter. Men bluffföretagen brukar begäras i konkurs och dyka upp i nya former innan det har gått så långt.

Bristen på hjälp för de utsatta småföre-tagen har öppnat ännu en möjlighet för blufföretagen. Den följer också ett manus. Några timmar efter första hotfulla samtalet ringer det igen. En trevlig person ringer upp och berättar att den vet att ett bluffföretag har ringt. Den erbjuder hjälp att komma ur avtalet, mycket billigare.

Personen berättar inte att den som ringde det första samtalet är kollegan vid skrivbordet bredvid.

– Problemet är att samhället reagerar först när det har blivit så här stort. Vi såg direkt när åklagaren började rota i fallet i Helsingborg, att hela branschen blev osäker. Det kom inte in lika mycket klagomål. Vissa telemarketinglokaler utrymdes, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Tittar man på anledningar till det eskalerande våldet, är pengarna oftast viktigast. På grund av de faktiska bråken om affärsverksamheterna, men också för att rekryteringen av unga till den kriminella världen är beroende av drömmen om ett framgångrikt liv, pengar och status.

Det är därför rättegången i Helsingborg är viktig. Åklagaren Tord Josefson och polisen i Helsingborg tycker att de har kämpat i motvind med bluffakturorna. Andra myndigheter har inte intresserat sig. Åtminstone inte tills de hittade kopplingarna till Malmös kriminella.

Nu har Malmös särskilda satsning, Operation Alfred som startade efter de uppmärksammade morden, skapat en ny grupp som ska fokusera på gängens ekonomi. Tio myndigheter ska samarbeta och företagen bakom bluffakturorna kommer att kartläggas.

Samtidigt ser justitiedepartementet över en skärpning av bedrägerilagstiftningen.

Om pengarna blir mindre lätta, hoppas polisen och Svensk Handel att gangstarna ska sluta lura småföretagare.

Tills dess är rekommendationen att inte tacka ja till uppsägningsavtalen, att lägga på luren och att inte betala några bluffakturor.