»Lars Leijonborg var nära att lämna mötet«

Text: Nina Brevinge

Bild: Scanpix

Du har skrivit en bok om moderaternas fall och uppgång. Varför då?

– Det är först nu man kan berätta historien. Mycket av det jag skriver i boken hade då blivit löpsedlar, nu blir avslöjandena mer en aha-upplevelse.

Vad för avslöjanden?

– Exempelvis en stor konflikt inom alliansen precis före valet 2006. Lars Leijonborg och Maud Olofsson var långt ifrån överens i frågan om språktesten. Lars Leijonborg var nära att lämna mötet, men Anna-Karin Hatt övertalade honom att stanna. Hatt var en viktig person bakom kulisserna och hennes roll har aldrig skildrats.

Vad fick moderaterna att lyckas?

– Det krävdes ett uselt valresultat 2002 för att kunna ifrågasätta den egna politiken. Det var ingen enkel resa. Reinfeldt och Borg var tvungna att övertyga de andra att den nya linjen var rätt väg att gå. Nu får Anders Borg rungande applåder så fort han stiger in i ett rum. Det är långt ifrån det mottagande han fick då han gjorde entré i riksdagsgruppen.

Det stormar en del kring moderaterna nu, kan de falla igen?

– En viktig framgångsnyckel i de nya moderaternas politik har varit förmågan att komma med nya idéer. Nu har de problem att komma med något nytt och fräscht. Moderaterna står och trampar vatten och de är medvetna om det. Om de inte kommer med några nya idéer, då har de verkligen problem. Men vi ska komma ihåg att siffrorna nu inte spelar så stor roll. Något vi lärde oss av förra mandatperioden är att opinionssiffrorna så här långt före ett val inte avslöjar hur svenskarna röstar i nästa val.

Nu en bok om moderaterna, vilket parti vill du skriva om nästa gång?

– Att skriva om socialdemokraterna hade varit roligt, men det är inte rätt tidpunkt nu. Dessutom har jag precis påbörjat en biografi. Om vem vill jag inte säga, men jag kan avslöja att det är inte en moderat.