»Bäst är att prata lite med björnen«

Text: Nina Brevinge

Foto: Scanpix

Vad kan det vara för sorts djur som attackerade mannen?

– Jag har sett bilderna på mannens skador och någon björn var det inte. Björnar har grova klor, ungefär som en vuxen människas fingrar. Dessutom är klorna trubbiga. Den här mannen hade små rivsår. Möjligen skulle det kunna vara en katt som attackerat honom.

Det är ju ganska stor skillnad på en katt och en björn. Finns det något djur som man skulle kunna missta för en björn som skulle kunna ge mannen de skadorna han fick?

– Många besökare på Skansen tror att järvar är små björnungar. Men de har också ganska grova klor och dessutom finns inga järvar i de trakterna där mannen blev riven. Det skulle kunna vara ett lodjur som attackerat honom. Men människan måste ju för sjutton se skillnad på en björn och ett kattdjur. Man ska dock inte förvånas. Det är många människor som säger att de träffar Jesus på lördagarna. Då är det inte så konstigt att någon tror sig ha träffat på en björn.

Är det vanligt att björnar attackerar människor?

– Nej, det är väldigt ovanligt. Man kan säga att det finns två anledningar till att en björn attackerar en människa. Den ena är om en jägare är ute i skogen med sin hund. Om hunden träffar på en björn och de två djuren börjar bråka med varandra, springer den rädda hunden tillbaka till sin husse. Om björnen då blir skadeskjuten kan den attackera jägaren i självförsvar.

Den andra anledningen är om man skulle hamna mellan en björnhona och dess ungar. Det hände en man i Finland för ett antal år sedan och han blev dödad av björnen.

Vad ska man göra om man träffar på en björn i skogen?

– Sitter man i blåbärsriset och plötsligt upptäcker en björn tio meter bort ska man absolut inte springa. Bäst är att prata lite med björnen och sedan försiktigt gå därifrån.

Det var ju fullmåne förra veckan. Kan det ha varit en varulv som attackerade mannen?

– Ja, kanske det. Någon björn var det i alla fall inte.