Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Aktuellt

Deras drömmars olympiad

Vad fint allt hade blivit om Stockholm bara fått OS 2004.

Medan det officiella Stockholm firar 100-årsjubileet av olympiaden 1912 kan man gissa att Olof Stenhammar och Mats Hulth sitter någonstans och ägnar sig åt kontrafaktisk historieskrivning över en öl:

Hur hade huvudstaden sett ut i dag om vi hade fått spelen igen 2004? Om OS-bombaren, hemmaopinionen och Aten inte hade sänkt de storslagna planerna?

Tänk vad bra det hade varit, muttrar finansmannen. Då hade polaren Erik Paulsson – storägare i byggföretaget Peab – aldrig dragits in i den där muthärvan. För ingen hade ju behövt den skandalomsusade Nationalarenan i Solna om bara Victoriastadion hade blivit verklighet.

Ja, för bövelen, utbrister sossepampen. Kanske hade vi till och med sluppit alliansen i Rosenbad. Om vi bara hade fått hit olympiaden hade det skapats 40 000 nya jobb – allt enligt OS-bolagets egna beräkningar – och Fredrik Reinfeldt hade svårligen kunnat stämpla »massarbetslöshet« i Göran Perssons panna i valrörelsen 2006.

Tänka sig. Vad mycket som hade varit annorlunda i dag. Handbollen till exempel. Om bara handbollsarenan som fanns med i OS-ansökan hade byggts hade kanske inte herrarnas storhetstid behövt sluta med Bengt »Bengan« Johanssons sorti. Eller SAS – som pumpade in sponsormiljoner i förhoppning att ett Stockholms-OS skulle bli räddningen för flygbolaget. Snopet för dem. För att inte tala om miljön: för varje såld OS-biljett lovade politikerna att avsätta en kvadratmeter land till naturreservat.

Nu gick allt åt skogen.

Tänk vad fint det hade varit, säger den gamla OS-generalen.

Det skålar vi på, säger det pensionerade kommunalrådet.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera