»Jag vill inte sitta på kontor«

Text:

Bild: Scanpix

Har du nått din topp utomlands nu?

– På fem år har damlandslaget i USA nått tre finaler av tre möjliga och det är ju helt otroligt. Och det är få förunnat att ta OS-guld på Wembley. Men topp, det vet jag inte, jag är inte så förtjust i det uttrycket.

Har du hemlängtan?

–Jag har varit borta från Sverige länge, och det är alltid så skönt att vara hemma. Jag älskar den svenska kulturen och jag har min familj och mina vänner här. Men det är ingenting jag tar hänsyn till i mitt val av arbetsplats, jag åker dit fotbollen finns.

Vill du bli förbundskapten för det svenska damlandslaget?

– Jag har inte fått frågan från Svenska fotbollförbundet. Jag har ett drömjobb nu, men som jag har sagt tidigare, jag drömmer om ett annat jobb. Jag ska inte sticka under stol med att jag vill till Sverige. Nästa år är det EM i Sverige och då kommer jag, oavsett hur det blir, vilja vara mycket hemma.

Om du får frågan, vad krävs för att du ska tacka ja?

– Att förbundet verkligen satsar. För att lyckas krävs ordentligt med resurser till ett bra ledarteam. Vi behöver också mycket tid tillsammans, det betyder att tid kan behöva ryka från allsvenskan. Jag är säkert präglad av den amerikanska attityden där man ställer krav och förväntar sig en prestation. Är det något USA är bra på så är det att förbereda sig på en succé.  Personligen är mitt krav att jag får vara mycket på plan. Om jag blir förbundskapten för svenska damlandslaget vill jag inte sitta på något kontor, jag vill vara med och resa mellan klubbarna och se hur spelarna rör sig på plan.

Hur känns det att alltifrån expertkommentatorer till Aftonbladets ledarsida lobbar för att du ska få jobbet? 

–Det var ett himla tjatande, tänker jag ibland. Men självklart är det fantastiskt och det ger mig en god känsla. Det betyder ju att det finns en tro på att jag skulle kunna föra Sverige till en bra EM-placering. Men jag är smart nog att inse att jag är framgångsrik tack vare ett bra lag, en bra ledarstil och min egen fotbollsfilosofi.