När alla vännerna gått hem

Text:

Mitt Romneys kröning är över. Fram till november kommer det inte gå att öppna en tidning utan att mötas av mormonens markerade kindben. Men i presidentvalets slutspurt är det lätt att glömma bort valen till kongressen, vars utslag sätter ramarna för vad en president kan göra. I år är striden om senaten så jämn att den kanske kan bryta igenom mediebruset.

Just nu handlar plötsligt allt om Missouri. Och om frågan: Hur illa är det att säga att kvinnor inte kan bli gravida av en våldtäkt?

Efter republikanen Todd Akins infamösa uttalande har de första opinionsundersökningarna från delstaten kommit – och debatten om dem är lite underlig.

Enligt republikanerna är loppet kört. Akin ligger under med tio procentenheter i samma mätningar som han lett varje månad sedan maj.

Enligt demokraternas mätningar har uttalandet knappt skadat honom alls. Kampen om senatsplatsen i Missouri är helt jämn.

Borde det vara tvärtom? Kanske inte. Det republikanska etablissemanget har redan gjort bedömningen att de har ett svårt läge. Då är det lika bra att göra läget så svårt att till och med Akin fattar det – och hoppar av. Mitt Romney, Chris Christie, Karl Rove – ja, varenda republikan förutom Lincoln – har börjat vuxenmobba honom.

Demokraterna ser gärna en skadeskjuten Akin fullfölja valet. Därav den försiktiga inställningen. Deras kandidat Claire McCaskill har nästan slutat nämna Akin vid namn.

Vinner hon får demokraterna, ironiskt nog, inflytande över vilka domare som nästa president sätter i Högsta domstolen – den institution som avgör aborträttens framtid.

En abortmotståndare har med andra ord väckt hoppet för kvinnors rättigheter i USA.