»Jag laddar genom att städa och tvätta«

Text:

Foto: Scanpix

På söndag deltar du i partiledardebatten i »Agenda«. Hur känns det?

– Det är alltid kul att drabba samman med de andra partiledarna för att tydliggöra skillnaderna mellan våra partiers politik. Jag har laddat upp genom att läsa in mig på oppositionens skuggbudgetar och försöka se hur deras förslag slår emot jobben eller landsbygden. På söndag är jag ledig och kommer mest vara hemma – städa och tvätta. Se till att jag är utvilad och snabbtänkt till kvällen.

Vad händer efter debatten – brukar ni gå ut och fira om det har gått bra?

–De gånger jag varit med har vi bara hängt kvar en stund i studion och pratat om debatten. Det är ju arbetsdag dagen efter.

Hur ser din favorit­motståndare ut?

– Jag gillar motstånd så i bästa fall är det en passionerad, kunnig person. De är svårast att rå på men också roligast att möta. Jonas Sjöstedt är rolig att debattera med. Vi skiljer oss åt ideologiskt men brinner bägge för vår politik. Annars har jag inte någon debattör som förebild. Det finns många som är skickliga, som är pålästa och brinner för sin sak.

Centern fick 4,3 procent i »Ekots« senaste sammanvägning av flera opinionsundersökningar. Hur påverkar det din insats på söndag?

– Centern har haft svåra utmaningar under flera decennier. Det innebär att vi alltid måste prestera på topp och tydliggöra vår politik. Det handlar om att ge allt oavsett om man närmar sig ett val eller, som nu, ligger mitt emellan två valrörelser.

Du har fått kritik för att använda ett politiserat, floskelfyllt språk. Hur ska du ta dig runt det på söndag?

– Politiker gör lätt det ibland, men det gäller att göra saker lättbegripliga. Vi ska alltid vara beredda på kritik, men jag kommer att fortsätta att kombinera fakta med en tydlig värdemässig bas. Det gäller att få ner de ideologiska visionerna på en konkret, sakpolitisk nivå. Till exempel vad det innebär för folk om man fördubblar arbetsgivaravgifterna. Att sätta bild på politiken.                Lisa Bergman