Maths O Sundqvist

Text: Jonas Malmborg

Foto:  Tomas Oneborg / Scanpix

Maths O Sundqvist hittades livlös under sin fyrhjuling i skogarna vid jämtländska Högsfors slott i slutet av september. Svenskt näringsliv har därmed förlorat en av sina mest originella företrädare och Jämtland en lokal ikon.

För han var ovanlig, Maths O Sundqvist. Riskbenägen, girig, fåfäng och burdus. Men också ödmjuk, enkel, generös, blyg och mån om att ge något tillbaka.

I en finansvärld där direktörerna och storägarna på börsen tävlar om vem som är mest strömlinjeformad vågade Maths O Sundqvist vara annorlunda. Han tog sabbatsår från näringslivet och studerade opera vid Birka folkhögskola. Han donerade stora belopp både till idrottsrörelsen i Jämtland och till hem för aidssjuka i Sydafrika. Och han gjorde ingen hemlighet av att han älskade att åka helikopter kors och tvärs över Jämtland. Maths O Sundqvist, eller »Maths O« som man kort och gott säger där, bröt mot konventionerna och gick sin egen väg. Vilket är något av en paradox. För det som fick hans stjärna att på kort tid stiga på den svenska finanshimlen – och klättra på alla de listor som vi ekonomijournalister älskar att sätta samman – var nämligen hans förmåga att följa samma väg som andra redan trampat upp.

Maths O Sundqvist blev först mångmiljonär och sedan miljardär genom att följa Melker Schörlings (Hexagon), Mats Qvibergs (Öresund), Erik Paulssons (Fabege) och Fredrik Lundbergs (Industrivärden) lukrativa exempel. När de köpte aktier hakade han på, när de tog hem vinsten gjorde han likadant.

»Jag är bara en enkel grabb från Kaxås«, brukade han säga när epitet som »Kungen av Jämtland« och »Finansfursten« blev för obekväma. Av falsk blygsamhet? Ja, delvis. Men också en äkta känsla av utanförskap, att inte riktigt passa in. När Maths O Sundqvists livsverk, investmentbolaget Skrindans tillgångar såldes ut, hade mobiltelefonen också slutat ringa.

Alla ville festa med kungen av Jämtland, men betydligt färre ville synas tillsammans med mannen som fick Carnegie på fall.

Men det började med ett bussbolag. Maths O Sundqvist var några och tjugo när han tog över familjeföretaget Olov Sundqvist Omnibuss. Att bara driva företaget vidare i halvfart låg inte för den unge Maths O så efter att ha köpt på sig ett par konkurrenter och bildat busskoncern såldes hela bolaget till Östersunds kommun för 8,7 miljoner kronor. Vinsten blev grundplåten till ett investmentbolag med basen i fastigheter i centrala Östersund och träindustrier i Jämtland. Maths O Sundqvist hade aldrig gått någon handelshögskola, men han hade god affärsnäsa när det kom till att köpa, förädla och sälja fastigheter och företag.

Samtidigt blåste det nya vindar i finansvärlden. Aktiemarknaden, påeldad av nya finansiella instrument och politiska avregleringar, växte allt snabbare under nittiotalet. Han började intressera sig för den nya tidens företagsledare och investerade delar av familjekapitalet i verkstadsföretaget Hexagon, som tillverkade industriell mätutrustning.

Under den så kallade »Superkonjunkturen« 2007 stod han på toppen av sin finansiella karriär. Skrindans värde hade då passerat 18 miljarder kronor brutto. Men fallhöjden skulle snart visa sig vara stor.

Maths O Sundqvist var alltid öppen med att hans bolag var hårt belånade. En balansräkning har två sidor, tillgångar och skulder, brukade han säga. För aktieutdelningarna betalade han mycket riktigt också räntorna till bankerna. Men när investmentbanken Carnegie hade både regeringen och Finansinspektionen efter sig hjälpte det föga. Han hade belånat sina aktieportföljer med över en miljard kronor och när han inte kunde betala tillbaka hela lånet direkt tvingades han lösa in Skrindan.

Nästan på dagen fyra år senare stod det klart att övertagandet av Maths O Sundqvists tillgångar blev en mycket lukrativ affär för Carnegie och dess ägare. När samtliga tillgångar i Skrindan sålts ut kunde reavinsten summeras till 665 miljoner kronor.

»En regelvidrig hantering«, kommenterade dåvarande dåvarande finansmarknadsminister Mats Odell så sent som förra veckan. Maths O Sundqvist hann avlida innan han fick den upprättelsen.