Kan (nästan) själv

Text:

Foto: Scanpix

Tänk dig följande scenario: En middagsbjudning i ett välmående och vitmålat medelklasshem. Tallrikar och glas dukas av bordet och värdparet tittar i samförstånd på varandra och ler.

– Nu vill ni väl smaka på vår hemmagjorda äppelmust? säger de och ställer fram den snyggt paketerade drycken med handskriven etikett på bordet för allmän beundran. Med triumf i rösten suger de på varje stavelse i ordet hemmagjord och skålar glatt för säsongens skörd.

Förbi är tiden då äpplen växte i trädgården men köptes i affären. Numera vill ingen ertappas med en liter simpel Bravo äppeljuice i kylskåpet när naturens skafferi är sprängfyllt med läckerheter. Vid skördetid sprider sig en panikartad känsla av att Ta Till Vara genom villaförorterna.

Hemmagjort är status och signalerar tid, och tid är ju det lyxigaste som finns. Helst iklädd en mysigt stickad fiskartröja och med rosiga kinder ska du musta dina egna äpplen. Ta ett kort, lägg på ett förhärligande instagramfilter som suddar ut maskätna äpplen, dela sedan med alla dina facebook-vänner och invänta hyllningar.

Fast trendäpplet faller såklart inte långt från samtidsträdet. Men vem har en råsaftcentrifug? Hemma i köksskåpet? I vårt moderna och snabbt snurrande tjänstesamhälle är företagen inte sena att slå mynt av ditt nyfunna intresse. Affärsidén är: låt någon annan göra det du inte hinner.

Du slipper kladdet i själva produktionen och lämnar ett par plastkassar äpplen till ett musteri för att sedan få tillbaka din egen dryck, snyggt paketerad i glasflaskor med handskrivna etiketter, som hämtade direkt från Bullerbyn.

Att outsourca tidskrävande hushållssysslor för att sedan kamma in beundran för resultatet är inget nytt. För att stressade storstadsbor ska kunna glänsa på middagsbjudningar i framtiden kommer därför hemhjälp till hemgjort snart att anses helt accepterat. Det är med andra ord bara en tidsfråga innan du kan (rut-)anlita någon som går ut i skogen och plockar din svamp, rör i ditt långkok eller stickar din tröja.

Fakta | Mer än äppelmust

Andra relativt komplicerade drycker att göra, eller låta andra göra:

Pumpajuice. Lätt som en plätt att blanda ihop för dig som är ägare till en råsaftcentrifug.

Plommonvin. Jäs, tappa och lagra. Efter ett par månader mognar smaken.

Julöl. Chokladmalt, kryddnejlika och enbär är några av ingredienserna.