Sköna bönor?

Text:

Alla som av någon anledning vill äta mindre kött brottas med frågan om vad man ska äta i stället. För det är inte helt lätt ens för den mest medvetna av konsumenter att hitta rätt bland alternativen.

Ett tänkbart substitut, lika älskat som hatat, är tofu. Eller bönost, som den också kallas, gjord på mjölk av sojabönor som den är. Ingen kan väl påstå att den har utseendet för sig. Med sin bleka uppenbarelse påminner den mest om någon sorts byggmaterial där den ligger inplastad i kyldisken. Så anklagas den ofta för att vara totalt menlös, ungefär lika upphetsande som att tugga på som luft.

Faktum är att tofu har högt proteininnehåll, få kalorier och är fettsnålt. Och dess anhängare hävdar att den, rätt tillagad, är fullkomligt delikat.

Tofu, och sojaprodukter överlag, har också starka motståndare bland hälsoförespråkare som föredrar så kallad naturlig, oprocessad mat.  De hävdar att soja är farligt för människokroppen. Anledningen är innehållet av hormonliknande ämnen som fytoöstrogener, som sägs kunna leda till hormonrelaterade sjukdomar som bröstcancer.

Det svenska Livsmedelsverket hävdar dock att veganer och andra kan fortsätta äta tofu med gott samvete.

– Vi har inga speciella rekommendationer kring sojaprodukter. Det är ett lämpligt alternativ till kött, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket.

Hon rekommenderar konsumenten att ha samma förhållningssätt till sojaprotein som till de flesta andra livsmedel; lagom är bäst. Att äta en varierad kost och undvika att äta en och samma produkt i alltför stor utsträckning är en bra tumregel. På så vis riskerar man inte att få i sig doser som är ens i närheten av att vara skadliga.

Den som hävdar att tofu är menlös bukfylla kanske tycker bättre om den fermenterade varianten, med dess distinkta smak som påminner om mögelost. Nästa steg är så kallad stinky tofu – ett populärt tilltugg i många asiatiska länder. Den tillverkas genom att bönosten får ligga och dra i en lake bestående av mjölk, grönsaker och kött, ibland i flera månader i sträck. Ju mer den stinker, desto godare smakar den, säger de som vet.

Fakta |Tre andra köttsubstitut

Tzay. Påminner till sin konsistens om kyckling, och är veganska bitar tillverkade av sojaprotein.

Seitan. Glutenbaserad köttersättning som ofta går under namnet »falsk kyckling«. Uppfanns i Kina på 1000-talet.

Gardein. Kombination av de engelska orden »garden« och »protein«. Fritt från transfetter, kolesterol och mättat fett.