»Man kan ha en destruktiv relation till vem som helst«

Text:

Foto: Scanpix

Du och de andra skådespelarna ställde inledningsvis upp gratis i filmen »Vi«, varför?

– För att det var ett sådant fantastiskt manus om en häftig men hemsk relationshistoria. För mig var det också en kvinnoroll där jag verkligen fick någonting att bita i, med psykologiska scener som är svåra att göra. Ibland är det annars lätt att som ung kvinna bli erbjuden roller som just »den unga tjejen«, offret, att det blir stereotypt.

Det är många känsloladdade scener mellan dig och Gustaf Skarsgård, och mycket naket. Hur tacklade du det?

– Filmen är väldigt utlämnande men vi hade en hel vecka innan inspelningarna där vi bara pratade igenom allting och gick igenom scenerna. Sen kände jag regissören Mani Maserrat sedan tidigare och jag och Gustaf blev bra vänner, så det kändes tryggt.

Filmen handlar om en destruktiv kärleksrelation, hur relaterar du själv till den?

– Man utgår alltid från sig själv men man behöver inte ha befunnit sig där själv för att känna igen sig i deras situation. Man kan ha en destruktiv relation till en familjemedlem eller en vän eller vem som helst, och jag tror att alla kan relatera till det, det är också syftet.

Din karriär började med ett brev. Berätta.

– Ja, haha, när jag var elva år skickade jag ett brev till en castare på SVT och berättade att jag ville vara med i en film. Hon behöll det och när de skulle hitta skådespelare till julkalendern »Dieselråttor och sjömansmöss« blev jag kontaktad. Mina föräldrar är musiker och jag har vuxit upp i den världen. Redan på dagis visste jag att jag ville bli skådespelare.

Du är god vän med Alicia Vikander som nu gör internationell skådespelarkarriär. Vill du gå samma väg?

– Alicia är en stor inspiration, ger bra tips och är jättebra på att peppa och det är klart att det lockar att jobba utomlands. Men det är inte Hollywood som drar utan möjligheten att få arbeta med fantastiska regissörer och göra intressanta roller.