»Det märks alltid om ett parti är i oreda«

Text:

– Det är fler korta utfrågningar av politiker än tidigare. DN, Dagens Samhälle, TV4, Aftonbladet, Expressen, SVT och Sveriges Radio satsar på det. Flera kör webbsändningar så man kan titta ikapp senare. Tittar man på vilka ämnen som har flest punkter är det jobben, välfärden, skolfrågan som vi har sett hela våren samt integrationsfrågan som vuxit den senaste månaden.

Hur länge har du varit Almedalsgeneral?

– Jag såg ett minnesprogram på tv som visade bilder ifrån Ny Demokrati och Vivian Franzén 1994, och insåg att jag har varit med sedan dess. Från det minns jag ett partis söndring. Det märks alltid om ett parti är i oreda. I pensionärspartiet till exempel ringde tre personer på en vecka som alla sa att de var ordförande.

Ni har slagit rekord i antal arrangemang igen. Hur stort kan det bli?

– För två år sedan drog vi ner tiden med hälften och fick plats med dubbelt så många. Jag tror att vi kan trycka in lite till, andelen besökare ökar också hela tiden. Det som begränsar är möjligheten att bo.

Almedalsveckan brukar få kritik för att vara ett jippo där politiker och journalister kommer för nära varandra. Styr ni utbudet på något sätt för att komma bort från det?

– Vi styr över det som finns i programmet. Där måste allting vara öppet för alla och kostnadsfritt. Vad som sker utanför det har vi inga synpunkter på. Det är upp till var och ens egen förmåga att ta ansvar och visa respekt för det man gör och det jobb man har.

Vad gör du resten av året?

– Jag jobbar med detta hela året. Månaderna före med akuta frågor, programmet och att se till att allt finns på plats. Resten av året med infrastrukturella frågor.

Fakta | Fem frågor

Karin Lindvall är koordinator för Almedalsveckan som pågår i Visby den 30 juni – 7 juli. I år räknar man med knappt 2 200 officiella arrangemang och 20 000 besökare.