Fula gubbar

Text:

Foto: Angelica Zander

En smoothie kryddad med hepatit A, någon?

I förra veckan stod det klart vilka frysta bär som orsakat det senaste utbrottet. Under flera månaders tid har samtliga bär i frysdisken varit potentiella smitthärdar, men nu är det klarlagt att boven är frysta jordgubbar. Hallon och blåbär är förklarade oskyldiga. Åtminstone i detta fall.

För enligt Livsmedelsverket har det under den senaste tioårsperioden i snitt kommit tre utbrott årligen av vinterkräksjuka orsakat av frysta, importerade hallon. Noro-viruset som orsakar sjukdomen kommer troligen från bristande handhygien hos bärplockarna eller smutsigt vatten. Inga kända fall finns där det är frysdiskens blåbär som är smittkällan.

– Vi rekommenderar att man fortsätter att koka alla köpta, frysta jordgubbar. Rekommendationerna för frysta hallon håller på att ses över, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

De senaste åren har det också larmats om att parasiten dvärgbandmask har kommit till Sverige, och att en tänkbar smittväg är egenplockade bär. Men risken att drabbas av dvärgbandmask efter att ha njutit en tallrik blåbär med mjölk bedöms vara så oerhört liten att det inte finns fog för att rekommendera folk att sluta äta råa bär.

– Dvärgbandmask kan leda till allvarlig sjukdom men ingen i Sverige har drabbats vad vi vet. Det är inte ens säkert att smittspridningen faktiskt kan ske genom att äta färska bär, säger Mats Lindblad.

Faktum är att bärälskarens största problem inte är farliga smittor utan det svenska vädret. 2013 lär bli ett katastrofalt blåbärsår på många håll i landet, rapporterar experter som oroat betraktar det brunaktiga blåbärsriset som tagit stryk under den kalla vintern. Och årets skörd av svenska gubbar väntas bli försenad på grund av det kalla vädret.

Därmed lär priserna stiga, vilket i sin tur öppnar upp för ännu en bärrelaterad fara. Det handlar om bärfuskare som säljer utländska jordgubbar märkta som »svenska«. I förra veckan uppmanade Bärfrämjandet svenska bärodlare att skicka in prover till en ny databas, som ska fungera som referensmaterial när misstänkta jordgubbar ursprungstestas.

Fakta | Andra matfaror
Hamburgare.
Dessa ska genomstekas, påminde Livsmedelsverket nyligen om, sedan ovanligt många drabbats av maginfektioner efter blodiga burgare.

Fisk. Kvinnor i fertil ålder och små barn ska inte äta Östersjöfisk och vissa insjöfiskar
mer än två till tre gånger per år.

Opastöriserat. Hälsofantaster sjunger den opastöriserade mjölkens lov, trots att den
är förbjuden att sälja i Sverige.