Vart tog v vägen?

Text:

Bild: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix

Det var knappast någon överraskning att Jonas Sjöstedt tog varje chans att prata om vinster i välfärden under förra onsdagens partiledardebatt. Vänsterpartiet har arbetat hårt med att profilera sig som det enda partiet som på allvar är emot vinstutdelning. Precis som svenska folket är, förklarade partiledaren när han första maj-talade i Göteborg. I mitten av april presenterades nämligen SOM-institutets årliga undersökning och för första gången ställdes frågan om hur väljarna ställer sig till vinster i välfärden. Siffrorna, sa Sjöstedt i sitt tal, visar att en bastant del av svenska folket vill se att deras skattepengar inte hamnar i fickorna på privata företag. Till och med en majoritet av moderatväljarna tycker som vänsterpartiet i den här frågan.

Samtidigt visar flera av den senaste tidens opinionsmätningar att vänsterpartiet sakta men säkert gått framåt. Äntligen, säger partikamraterna, har arbetet med att föra fram hjärtefrågan gett resultat.

– Under en tid nu har det känts väldigt bra, säger riksdagsledamoten Rossana Dinamarca.

– Vi har under lång tid fokuserat på vinster i välfärden och det börjar betala sig, säger partiets utrikespolitiska talesperson Hans Linde.

– Vi har en medvind, vi syns mer. Det gjorde vi inte i höstas, säger pressekreteraren Emil Lindahl Persson.

Då, i höstas, var det många som undrade vart Jonas Sjöstedt tagit vägen. Varken han eller vänsterpartiet syntes när det stormade kring vinster i välfärden. Partiföreträdare menar att det inte alltid är så lätt att komma igenom mediebruset som ett litet parti. Dessutom har de fokuserat på annat. Som att resa runt i landet, framför allt till de kommuner där partiet har rönt framgångar. Fagersta till exempel, där vänsterpartiet har varit det största partiet sedan 1998.

– Under det senaste året har Jonas varit här två gånger. Faktum är att vi har fått fler besök av partiledningen på ett år än vad vi fått de senaste tio åren, säger kommunalrådet Stig Henriksson.

Tanken med att besöka de vänsterstyrda kommunerna är att lära sig hantera partiets huvudsakliga dilemma: att komma med konkreta förslag i stället för att vara de ständiga nej-sägarna med orealistiska visioner.

Som exempelvis förslaget om förbud mot vinster i välfärden, en fråga som nu Jonas Sjöstedt ser som sitt kall.

– Vi är det enda partiet som är så tydliga att vi faktiskt kan driva igenom det här. Det är vår uppgift att göra det, sa partiledaren nyligen i en intervju i Expressen.

Frågan är hur framgångsrik strategin egentligen är. Visst har partiet enligt opinionssiffrorna lyckats knata sig uppåt under våren. Men med tanke på hur tydligt de har markerat mot vinster i välfärden, syns de fortfarande anmärkningsvärt lite i debatten.

– Medierapporteringen har handlat om socialdemokraternas konflikt i frågan. Det är inte lika intressant att rapportera om ett parti som gett ett klart och tydligt besked, säger Kent Asp, professor i journalistik.

I stället har fokus hamnat på hur vänsterpartiet ska kunna komma med i en regering när man har en så kompromisslös inställning i frågan.

Statsvetaren Jonas Hinnfors anser att vänsterpartiet spelar ett högt spel.

Kan man hålla dörren öppen blir man trovärdig som förhandlingspartner. Men vänsterpartiet riskerar att måla in sig i ett hörn. Går de för hårt fram kan de bli utan utan regeringsinflytande.

Att partiet skulle vinna röster på sin tydliga linje är inte heller säkert. De flesta osäkra väljare befinner sig i mitten och därmed är det svårt för den yttersta vänstern att plocka röster från dem.

Och även om SOM-undersökningen visade på en bred skepsis mot vinster i välfärden, är det inte säkert att motståndet är så starkt som vänsterpartiet utmålat. Andra undersökningar visar dels att svenska folket samtidigt värderar frågan om valfrihet högt och dels att man egentligen inte tycker frågan om vinst i välfärden är särskilt viktig.