Alla vill veta var du köpt din jultröja

Text:

Foto: Ida Knudsen

»Kanske mamma har rätt denna gång, kanske är han den rätte jag har väntat på hela mitt liv«, tänkte Bridget Jones ögonblicket före hennes mamma skulle presentera henne för Mark Darcy på en julfest. Men när drömprinsen vände sig om tappade Bridget Jones hoppet. Hans mörkgröna stickade polotröja pryddes av ett renhuvud med en röd, lysande mule.

Scenen finns att skåda i filmen »Bridget Jones dagbok« som gick upp på biograferna 2001.

Filmscenen var träffande, särskilt för dem som minns jultröjan – en stickad tröja med dålig passform och med julmotiv som renar, tomtar, granar och snögubbar  – som en oönskad julklapp från farmor eller mormor.

Då, på åttiotalet, var den fula jultröjan allt annat än trendig och bannad av modevärlden.

Men så vände det. 2010 såg nätbutiken Amazon sin försäljning av jultröjor stiga med 600 procent. Klädkedjan Topman i sin tur ökade sin försäljning av tröjorna med 54 procent. Plötsligt bars julpyntade tröjor av kändisar som Kanye West, Justin Bieber, Taylor Swift och Snoop Dogg. I samma veva publicerade den brittiska tidningen Daily Mail en undersökning som visade att nästan hälften av alla britter ägde en jultröja. Inte nog med det. Mer än en tredjedel ansåg plagget, som förr var pinsamt att bära, nu blivit sexigt eftersom det var ett tecken på att man hade humor.

Hur gick då jultröjan från att vara en oönskad present till att bli trendsättarens favoritplagg? Spekulationerna är många men en orsak tros vara hyllningen till ironin. Genom att moderiktiga personer bar tröjan med glimten i ögat fick jultröjan sin revansch.

Andra menar att karaktären Sara Lund i den danska tv-serien »Brottet« står bakom tröjans succé. Genom seriens alla tre säsonger bär kriminalkommissarien en benvit stickad tröja med ett mönster av bruna snöflingor. Därmed introducerades en mer sober version av den klassiska färgsprakande jultröjan.

I år väntas trenden bli större än någonsin och nu används jultröjan inte längre ironiskt. Flera stora designers, bland annat Marc Jacobs och Paul Smith, har tagit fram egna varianter. Faktum är att den har blivit så populär att varuhuset Selfridges i London har öppnat sin första specialaffär med bara jultröjor.

Fakta | Här hittar du jultröjan

Brittiska Rädda Barnen auktionerar ut jultröjor specialdesignade av brittiska modejättar. Fram till 30 december är det fritt fram att buda. Alla pengar går till välgörenhet.

På hemsidan myuglychristmassweater.com finns, förutom en mängd jultröjor, en bok med bilder på de fulaste jultröjorna genom tiderna att köpa.

Leta längst, längst, längst in i garderoben.