Jultalar gör de allihopa

Text:

Iklädd en slips som matchade de violetta kulorna i granen bredvid honom, ägnade statsministern fyrtio minuter åt att prata om prostitution, människohandel och gängkriminalitet. Det var temat på Fredrik Reinfeldts elfte jultal, som han höll förra måndagen inför ett stort medieuppbåd på Skansen i Stockholm.

Men Reinfeldt var inte den enda politiker som jultalade till folket. Svt har nämligen – trots att Sveriges folkvalda inte direkt är kända för att hålla lysande tal – bjudit in alla andra partiledare till att hålla var sitt anförande framför kameran. I år kan den som vill bänka sig framför tv:n och höra socialdemokraternas Stefan Löfven prata om skolan eller se centerns Annie Lööf ilskna till över gifter i leksaker i en tv-studio inredd med julgran, stearinljus samt en skål välputsade röda äpplen.

Snopet för statsministern som redan i sitt andra jultal konstaterade att just hans monolog blivit något av en tradition. Fast kanske får han skylla sig själv för att fler partiledare nu försöker göra en Arne Weise.

I sitt allra första jultal, som den då nyvalde partiledaren höll på ett näst intill journalisttomt kafé i huvudstaden, gick Fredrik Reinfeldt till attack mot att den dåvarande statsministern fick för mycket utrymme i Svt.

»Persson verkar ha ingått ett avtal med Svt om att ingå i så många program som möjligt«, sa Reinfeldt i talet och exemplifierade med Göran Perssons pannkaksstekning, medverkan i Grynets show och en »oändlig« intervju i nyhetsmagasinet »Agenda«.

Måhända gör Fredrik Reinfeldt bäst i att gå vidare och välja en annan högtidsdag för sitt traditionella tal. Förslagsvis på påskafton. Eller under halloweenhelgen. Eller varför inte ett storslaget tal till nationen på självaste kanelbullens dag.