De ansiktslösa

Text:

Foto: Mareike Timm

Snart känner din dator igen dig lika snabbt som din egen mamma gör. Facebooks system Deepface, som gissar sig till vems ansikte ett publicerat foto föreställer genom att jämföra med andra bilder, gissar nu med 97,25 procents säkerhet rätt.

I april sjösatte den amerikanska underrättelsetjänsten ett projekt, där man samlar in bilder och videor på mänskliga ansikten. På så vis ska man kunna utveckla algoritmer som sammankopplar ansiktsdrag med biometriska data. Med hjälp av den gigantiska databasen ska datorerna finna mönster som gör att det går att se förbi förändringar i ansiktsdragen på grund av ålder, grimaser eller liknande.

Det här fick Brooklynkonstnären Adam Harvey att utveckla en motstrategi, anti-ansiktssmink. Medan traditionell sminkning förstärker läppar, ögonbryn och kinder gör Harvey tvärtom: ansiktsdragen ska suddas ut. Metodens namn, »CV Dazzle«, kommer från den amerikanska flottans kamouflage under första världskriget. Fartygen målades i kubistiska mönster, som gjorde det krångligt för motståndarna att avgöra form och avstånd.

Harvey använder samma strategi, fast i sitt eget ansikte. Med hjälp av exempelvis svart läppstift drar han upp nya linjer över näsa, mun och kinder. Mörka partier målas i vitt och tvärtom. Ögonen döljs bakom långa luggtestar.

Fenomenet har spritt sig på Brooklyns klubbar. Tidigare i år startade ett gäng unga poeter The Anti-Surveillance Feminist Poet Hair & Makeup Party, en blogg där man kan ta del av tips och tricks och bläddra sig igenom färgglada gerillasminkningar. I ett slags manifest skriver poeterna om sminkningen som ett sätt att spränga snäva kvinnliga skönhetsideal om slät hy, röda läppar och mörka ögonfransar. I en youtubevideo instruerar performancekonstnären Jillian Mayer:

– Jag vill verkligen att ni är kreativa här. Designerna är gränslösa. Jag använder lite glitter när jag vill känna mig stilig.

Tre tips | Så fixar du stilen

1. Klipp lugg. Låt den täcka så mycket av ögonen som möjligt.

2. Skapa nya linjer. Dra upp linjer kors och tvärs över ansiktet med hjälp av tejp. Färglägg fälten däremellan med skarpa färger.

3. Sudda ut markerade drag. I området runt munnen finns dina mest säregna drag. Därför ska läpparna inte målas enhetligt utan delas upp i flera olika fält, liksom näsan och hakan.