»Jag tackar Gud varje dag för att jag är lesbisk«

Text: Heidi Hakala

Foto: tt

– Eftersom vi har en heteronorm behöver vi lära oss att komma utanför den, och det är lättare sagt än gjort. Vi tror att vi lever i ett jämställt samhälle och att vi jobbat bort homofobin, men det stämmer inte. Det en konst att leva lesbiskt, eftersom vi tyvärr är väldigt motarbetade många gånger.

Kan alla kvinnor finna sin inre flata?

– Absolut inte, precis som att alla kvinnor inte kan hitta sin inre heterotjej. Men jag tror däremot många fler kan hitta henne. Det tar tid och framför allt mod att våga känna efter. Heteronormen är inte bara ett ord, utan en förbannelse.

Är förhållanden mellan två kvinnor mer jämställda än förhållanden mellan man och kvinna?

– Vi lever i en könsmaktsstruktur som påverkar oss kollektivt och individuellt. Det är omöjligt att det inte skulle märkas i ett parförhållande. Men ett lesbiskt förhållande är inte nödvändigtvis bättre eller enklare. Ett jämställt förhållande handlar inte bara om kön utan också om medvetenhet, feministisk vilja och kunskap.

Vilka är de största fördelarna med ett liv som lesbisk?

– Jag älskar kvinnor och jag älskar systerskapet. Jag älskar den lesbiska familjen och den får jag tillhöra. Det är en mäktig känsla. Var jag än i världen är så finns en familj. Jag tackar Gud varje dag för att jag är lesbisk, det är det bästa som hänt mig.

I juni har du din första soloutställning som konstnär, där du fokuserar på temat mäns våld mot kvinnor. Varför?

– Jag kan inte tänka mig ett ämne som är mer aktuellt, mäns våld mot kvinnor finns överallt. De i genomsnitt sjutton kvinnor om året som mördas av män i nära relationer måste få upprättelse, och kvinnor som överlever måste få hjälp att lämna de här männen. Framför allt måste män sluta bruka våld mot kvinnor – det finns ingen ursäkt.

Fem frågor | Kakan Hermansson

Karin »Kakan« Hermansson är programledare, komiker, konstnär och dj. Hon jobbar just nu på sin första soloutställning som handlar om mäns våld mot kvinnor och medverkar i den nya boken »Liten handbok i konsten att bli lesbisk« av Matilda Tudor och Mian Lodalen.