»Golfrundan kan spinnas för att ragga röster«

Text:

Foto: tt

– Nej, däremot känner jag mig utmanad. Jag kan ju inte spela golf, utan fokus ligger på att förbereda mig mentalt på hur jag kan komma att reagera på olika saker som tas upp.

Tror du att du kommer att bli upprörd?

– Jag är redan upprörd över mycket, så jag tänker snarare på hur jag ska dela med mig av mina tankar. Jag vet att mycket av partiets politik är riktad mot mig, min familj och mina vänner, det går inte att sopa under mattan. Samtidigt har jag att göra med en person som är van vid att bli attackerad, och jag gör inte det här för att hoppa på honom utan vill gå in med en öppen attityd.

Vad är det första du kommer fråga?

– Ingen aning, jag har inget frågeprotokoll. Risken då är att man missar viktiga resonemang för att man är så fokuserad på vad man vill få ut av det. För mig är en av de största vinsterna att jag inte låter glappet i våra värderingar stå i vägen för ett samtal.

En som gjort det till sitt signum att samtala med sverigedemokrater är komikern Soran Ismail. Är han en förebild?

– Absolut, filmklippet från järnrörsincidenten påverkade mig mycket. Soran har gett mig råd men de får stanna mellan oss. Vi delar flera känslor inför de här samtalen, det är inte utan att man har inre konflikter och tvivlar.

Sd:s kritiker diskuterar ofta vad som »gynnar« sd och inte, vad tror du om det här golfmötet i det perspektivet?

– Det har jag tänkt på mycket, att golfrundan kan spinnas för att ragga röster. Men vi har knappast ett missnöjesparti i riksdagen för att jag spelar golf med Jimmie Åkesson. Om tio procent av befolkningen känner ett behov av att rösta på ett parti med främlingsfientliga åsikter måste vi alla se det som ett misslyckande. Jag förstår frustrationen bakom strategin att vända ryggen till, men jag testar en annan väg.

Fakta | Fem frågor

Samtalsaktivisten Navid Modiri vann med hjälp av donationer budgivningen när Musikhjälpen i vintras auktionerade ut en golfrunda med Jimmie Åkesson. Pengarna, runt 50 000, gick till välgörande ändamål. Den 17 juli är Modiri sommarpratare i P1.