»Det finns för lite kunskap om vulvan«

Text:

Bild: Stina Gullander, Sveriges Radio

– Inte alls, det här kommer debatteras de närmsta decennierna. Nyheten innebär snarare att det är svårt att särskilja allt i vulvan och att man inte kan säga vad som är en klitorisorgasm eller en vaginal orgasm.

Varför är idén om en g-punkt så stark?

– För att det generellt sett finns väldigt lite kunskap om vulvan. Man får lära sig för lite i skolan och tycker att den är svår, därför har människor ett behov av att dela upp den och förenkla. På 1980-talet pratades det mycket om olika punkter och orgasmer, medan man på 1990-talet insåg hur stor klitoris egentligen var.

Har den haft negativa konsekvenser för folks sexliv?

– Det är problematiskt när man pratar om att hitta en punkt och inte utgår från vad som är skönast för en själv. Fokus borde vara att utforska sitt könsorgan och ha det gottigt. Det finns kanske andra sköna ställen att njuta av? Samtidigt finns det många som gillar att bli stimulerade vid g-punkten som nu känner sig ifrågasatta, och det är inte heller bra.

Är det en god nyhet att den inte finns på det sätt man tidigare har trott?

– Det kanske kan leda till att fler pratar om att man kan njuta på olika sätt och att samtalet om vulvan lyfts fram. Det penetrerande samlaget har länge stått i centrum och man har varit mycket mer nyfiken på olika typer av vaginala stimuleringar, fastän det är många som njuter mer av exempelvis stimulans av klitoris.

Forskaren bakom studien, Emmanuelle Jannini, föreslår att namnet g-punkt ersätts med CUV (Clitoris Uterus Vagina Complex). Kommentar?

– »Har du lust att stimulera min Clitoris Uterus Vagina?«. Nej, det är ett tråkigt begrepp som jag inte tror kommer slå igenom.

 

Fakta | Fem frågor

Robert Jacobsson är socionom och sexolog. En ny studie som visar att det inte är en specifik punkt som ger njutning hos kvinnor har publicerats i vetenskapstidskriften Nature Reviews Urology.