För en vidare krets

Text:

Bild: Ida Knudsen

Det var när den 36-åriga tekniknörden Eben Upton föreläste för ett gäng studenter på universitetet i Cambridge 2006 som han kom på idén. Han noterade att antalet studenter som sökte in till teknikprogrammet inte bara var få – de var också värdelösa på att programmera.

Egentligen var det inte så konstigt, tänkte Upton. Datorerna hade blivit så pass dyra att föräldrar ogärna skulle låta sina barn experimentera med dem. Dessutom, i takt med att datorerna blivit mer och mer användarvänliga, hade maskinens insida blivit desto mer komplicerad.

Upton och hans kompisar bestämde sig därför för att framställa en enkel dator för att få unga att upptäcka experimentlustan som han själv haft som barn. Maskinen skulle dessutom vara billig så att barn kunde mixtra med den utan rädsla för att ha sönder någonting.

Det tog två år att arbeta fram prototypen, som kom ut på marknaden i början av april 2012. Maskinen som fick namnet Raspberry Pi är en så kallad enkortsdator, det vill säga en dator byggd på ett enda kretskort med processor, minne och andra funktioner som en vanlig dator har.

Skaparna, som hoppats på en blygsam försäljning på runt 10 000 exemplar, visade sig ha underskattat efterfrågan. Tio månader efter premiären hade över en miljon exemplar sålts. Teknikintresserade ungdomar och barn, som var den tilltänkta målgruppen, var nämligen inte de enda hugade konsumenterna. Vuxna datanördar, likt Upton själv, har blivit en minst lika köpstark grupp.

Ellen Sundh, som arbetar som programmerare, är en av de Raspberry Pi-frälsta.

– Nu kan man uppfinna och bygga sina egna teknikprodukter. Det går att göra i princip vad som helst, bara man har fantasi.

Ett exempel är den tyska ingenjören Mathias Wasserthal som med hjälp av en Raspberry Pi konstruerade en väckarklocka som registrerar rörelser i sängen under natten.

På så vis väcks den sovande av ett milt, behagligt ljus vid exakt rätt tidpunkt i hens sömncykel.

 

Fakta |  Ellen Sundhs kom-i gång-tips

Ha inte för höga målsättningar. Börja med att lära dig tända och släcka en lysdiod.

Avsätt gärna en hel dag till att lära dig -grunderna. Har man inte programmerat tidigare krävs tålamod.

Hitta inspiration på internet. Det finns ofantligt många videoklipp och forum där folk lagt ut instruktioner på kreativa saker de gjort med hjälp av en Raspberry Pi.