Sena i starten

Text: Gunnar Lindstedt

Bild: Vahid Salemi, Bertil Ericson/TT

I dag fredag landar femton svenska affärsmän i Teheran. Det är en delegation från intresseorganisationen Fordonskomponentgruppen, FKG, som ska besöka den iranska bilindustrin och diskutera exportaffärer.

– Den här gången måste vi hålla oss framme tidigt. Vi får inte bli trea eller fyra på bollen som vi varit exempelvis i Kina, säger Fredrik Sidahl, vd för FKG.

På programmet står besök på iranska bilfabriker och möte med Irans underleverantörsförening.

Efter den principöverenskommelse som träffades under påskhelgen mellan Iran samt USA, Kina, Ryssland, Frankrike, Storbritannien och Tyskland hoppas många nu på en islossning i handelsförbindelserna med Iran. Ett färdigt avtal skulle innebära kraftiga begränsningar för landets kärnenergiutbyggnad. Motprestationen från i första hand USA och EU blir att släppa på de sanktioner som funnits, framför allt sedan 2012, och återta Iran i den internationella gemenskapen.

– Iran är ett stort land med 80 miljoner invånare och rikliga naturresurser. Landet har världens näst största gastillgångar och är nummer fyra när det gäller oljereserver, säger Robert Sundqvist från Skandinavisk-iranska handelskammaren som arrangerar resan.

Efter många år av sanktioner har Iran ett stort behov av det mesta. Isoleringen har tvingat landet att lita till självförsörjning och att bygga ut sin inhemska industri. Den iranska bilindustrin tillverkar exempelvis en 96 års modell av Pegeaut 206. En stor del av industrin bygger på teknologi från sjuttiotalet.

– Industrin har stora behov av modernisering. Exempelvis ska 65 000 lastbilar bytas ut under de närmaste åren, säger Robert Sundqvist.

Även när det gäller telekom finns en gryende jättemarknad. Men de största möjligheterna finns inom olja och gas. Iran var för några decennier sedan en av Mellanösterns största oljeproducenter. Men många oljekällor har börjat sina och de senaste årens sanktioner har sänkt oljeproduktionen till 2,8 miljoner fat per dag. För att få upp den igen krävs stora investeringar och Iran hoppas på hjälp från de internationella oljebolagen.

Parallellt med förhandlingarna om kärnteknik pågår det också bakom kulisserna ett intensivt spel mellan länderna för att få in just sina oljebolag på gynnsamma villkor i Iran.

Sverige har historiskt haft välutvecklade handelsrelationer med Iran. På åttiotalet var Iran det största exportlandet utanför OECD och för tio år sedan var Iran den största handelspartnern i Mellanöstern. Sverige hade 2011 en årlig export på cirka 6,6 miljarder kronor till Iran. Sedan dess har exporten sjunkit och när sanktionerna skärptes 2012 har de flesta svenska storföretagen dragit ner verksamheten i Iran till sparlåga. För 2014 var exporten till Iran inte mer än 2,1 miljarder kronor.

Om kärnenergiavtalet med Iran blir verklighet den 30 juni är frågan om Sverige ligger i främsta ledet för att återta sina forna marknadsandelar. Förberedelser pågår säkerligen i det tysta. Men svenskarna är inte lika snabbfotade som många andra.

– I jämförelse med fransmän, tyskar och italienare är vi svenskar mycket mer försiktiga, mer som duktiga skolpojkar som väntar på att bli tillfrågade. Fransmän och italienare sitter inte still i skolbänken utan är redan på plats, säger Robert Sundqvist.

Något sådant anses fortfarande otänkbart för Sverige, uppger en UD-tjänsteman. Först när ett avtal finns på plats och sanktionerna har hävts kan det bli aktuellt att skicka näringsministern till Iran med storföretagsledarna i följe.

Förhandlingarna om ett avtal med Iran pågår fram till den 30 juni i år.