Ur led är vandringen

Text:

Bild: Magnus Eriksson/tt

Det är som om vi ville vandra iväg från vår högteknologiska vardag. Ut i naturen, ju vildare desto bättre. Vandringstrenden verkar ohejdbar och ökar för varje år. Svenska Turistföreningens fjällstationer är fullbokade hela somrarna, hos alpresearrangörerna har utbudet av vandringar helt tagit över på bekostnad av bussturer till kulturella sevärdheter.

Oron för att inte lyckas fånga upp ungdomar på destinationerna, som många gånger saknar wifi, telefontäckning och till och med el, har visat sig komma på skam. Det är just teknikskuggan som är en av de stora behållningarna när resorna utvärderas och gruppen »unga vuxna« är den snabbast växande vandringsgruppen.

Abisko, en klassisk utgångspunkt för vandringar, har hängt med hela vägen. Nu ser de att det unga gardet, som så att säga nyss lärt sig gå, är redo att springa. Rent konkret så springer de den klassiska rutten mellan Abisko och Kebnekaise (Nikkaloukta) på tre dagar, i stället för att vandra samma sträcka på sju. Fjällräven har fattat grejen och gjort tävling av Kungsleden, i slutet av augusti rör sig numera över 3 000 vandrare med tält längs samma stigar och får mellis på olika checkpoints.

Alparrangörerna går åt samma håll; skapar extrema höghöjdsvarianter för att fånga upp dem som slitit ut sitt första par vandringskängor och vill mer. I Sälen har Fjällmaraton vuxit med 400 procent på tre år och räknar med över 1 000 deltagare till sommaren.

Det finns något grandiost över den senaste twisten på trenden. Sökandet efter harmoni och det enkla livet skaver med kraven på aktivitet och tuff fysisk utmaning. Så mycket flås som möjligt på kortast tid.

Inte konstigt att filmen »Wild« gjort succé under våren. Ensamt, monotont harvande utan mer strapatser än vägens malande terapi. Vi anar en back-to-basic-trend runt hörnet. Det är dags att än en gång lämna krav och prestationer, lossa pulsklockan och vandra mot solnedgången.

Fakta | Så ligger du steget före fjällöparna

1. Pilgrimsleder – finns en uppsjö runt om i Sverige. Fokuserar på själslig utveckling, ej på syreupptagning.

2. Vandra i små cirklar – de flesta kommuner håller efter och tillgängliggör sina lokala leder. Nära, enkelt, utan krav på specialutrustning.

3. Adoptera Kungsleden – för 25 kronor blir du fadder till en meter av den led som får även nybörjare att våga ge sig ut i vildmarken.