Hemlagat borta

Text:

Bild: Bezav Mahmod

Sommarens resetrend är lokal och urban i ett. Det kan inte bli mer rätt. När maten blivit en slags trofé för den perfekta reseupplevelsen, finns nu ett växande alternativ som inte bara är närodlat utan dessutom hemlagat. I Resias årliga kundundersökning uppger 50 procent av svenskarna att de är redo att prova på konceptet »mealsharing«, alltså äta hos en okänd privatperson.

Främst i västvärldens storstäder har ett gäng sajter skapat en form för att boka middag hemma hos entusiastiska amatörkockar, för att sitta till bords med resenärer från hela världen.

Att dela middagsbord är en självklar utveckling av den delningsekonomi som bygger på att man har tydliga strukturer för att använda varandras saker och kunskaper, i stället för att var och en ska konsumera på egen hand. Det kan handla om tillfälligt boende, bilar, arbetsytor, kläder och taxibilar. De ekonomiska, hållbara, sociala och kulturella fördelarna brukar framhållas och när det kommer till middagsvarianten lyser alla parametrar grönt.

Ordet »genuint« strösslas som sandkorn över reserapporten. I hållbart ingår att man undviker att se sig själv som turist. Det är viktigt att få kontakt med det lokala livet, de bofasta människorna och hitta stamhaken, även om det bara handlar om en weekendresa. Via sajten EatWith går det till exempel bra att boka in sig på en hållbar »takterassmiddag« hos Rudy i Barcelona. Han är en ung kock som lagar mat hemma på fritiden och vill göra ekosystemet en tjänst. För 39 euro får man fyra rätter med olika viner och gästerna är översvallande. Utvärderingarna är en självsanerande del av systemet.

Sidoine, som var där i april skriver:

– Rudy är en del av en viktig rörelse. Han visar att gourmetmat, hållbarhet och vegetarianism inte innehåller några motsättningar. Liksom att det inte behöver kosta en förmögenhet att stilla sin hunger medan man stöder den lokala ekonomin.

FAKTA | Ät vid någon annans bord

1. Resegiganten Airbnb har ett pilotprojekt med hemmamiddagar i San Francisco, en marknad som kan växa snabbt.

2. I Sverige finns mer etablerade hemmarestauranger, där proffskockar öppnar dörrarna till sina hem på utvalda datum.

3. Organisationen Invitationsdepartementet kopplar samman gamla och nya svenskar. Man bjuder varandra på middag och samtalar.