Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Fem frågor

»Politiken är en övning i gruppsykologi«

Viktor Barth-Kron, du är politisk journalist och har skrivit en högst nutida politisk satir. Är det ett tacksamt klimat för satiren idag?

– Både ja och nej, det är ju lättare med starka karaktärer med tydliga åsikter, som Håkan Juholt – eller Olof Palme på sin tid. Nu är det mer ängsligt positionerande. Men jag kan tycka att det är ganska roligt det också, även om man får anstränga sig mer för att hitta nyanserna.

Du beskriver spelet omkring de politiska besluten med stor cynism, är det så verkligheten ser ut?

– Inte bara. Men politiken är som en enda stor övning i gruppsykologi, det finns inga objektiva bedömningsgrunder för vem som ska göra karriär. Det handlar om samvaron med andra, om status i andras ögon och om att få andra att stötta dig. En utmärkt grund för intriger, alltså, och samtidigt är det allt överskuggande målet att vinna nästa val och få fler positioner. I en sådan värld är det nog inte svårt att tappa bort sina en gång ädla motiv längs vägen.

Finns det inget utrymme för idealism?

– Jo, absolut. Politik är trendigt och folk är intresserade av att påverka. Fast tillväxten sker i ytterhögern och till viss del på yttre vänsterkanten och jag tror att de stora partierna måste skynda sig för att hinna ta tillvara den kraften innan det är för sent. Deras strategi nu är lite som att utkämpa tredje världskriget med vapen från det första.

Din roman är något av politikens motsvarighet till Noréns dagbok; reportrar, politiker och tjänstemän letar febrilt efter sina förlagor bland dina karaktärer. Kommer de att bli arga eller smickrade?

– Det är klart att en del kommer att bli sura för det ena eller det andra. Det beror nog på graden av självdistans. Självdistans är en bra tillgång i politiken.

I boken finns en veckotidning vid namn Folder som har vissa likheter med Fokus. Namnet för tankarna till broschyr eller reklamhäfte..?

– Det tycker jag låter som en fördomsfull syn på foldrar. Folder är en mycket prominent tidskrift i Gröna gårdens värld. Det är en tidning som verkligen gör nytta.

Viktor Barth-Kron har skrivit boken »Gröna gården, ett slags roman om Sverige« som lanseras denna vecka. Till vardags är han politikjournalist på Dagens Nyheter.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera