Underbart är smått

Text: Caroline Widenheim

Foto: Bezav Mahmod

I en gammal industrilokal i Kreuzberg, Berlin, finns Infarm, lika delar växtlaboratorium och designbyrå. Målet är att alla ska kunna odla sin egen mat, även om man bor mitt i en storstad. Idén kom när det gifta paret Osnat och Erez bodde på en gård på Kanarieöarna. Erez ville bli självförsörjande, men Osnat längtade tillbaka till stadslivet. »Kan du inte ta med dig farmen?« frågade hon.

De tog vägen om hemstaden Tel Aviv för att senare landa i Berlin.

En del av lösningen blev hydroodling med artificiell belysning. Små krukor med skott omgivna av koksnötsfiber sätts i grunda vattenkar, med vatten som filtreras och cirkulerar genom en tank. Metoden förbrukar 90 procent mindre vatten än vid traditionell odling, och användes redan av aztekerna. Ljustips kom från Nasa, som försöker hitta sätt att odla i rymden. Med hjälp av neon och led-lampor har paret finslipat vilka ljusförutsättningar som passar bäst för varje växtsort.

Men utrymmet var fortfarande ett problem. De började experimentera med växtskott. Ett frö innehåller en mängd mineraler och andra näringsämnen som det använder för att växa de första veckorna. När de första riktiga bladen kommit, efter mellan tio och fjorton dagar, finns ett tidsfönster på ett par dagar då plantan fortfarande har kvar alla dessa närings-ämnen. Därefter går energin åt till att växa sig större, och plantan kräver mer näring ut-ifrån. Om man skördar under just de dagarna får man små grönsaker, »microgreens«, som smakar lika mycket som färdigvuxna, men har högt näringsinnehåll. C-, E- och K-vitaminer samt karotenioder finns i betydligt högre koncentration i växtskotten.

Microgreens ska förvaras i en glasburk i kylskåpet efter skörden. Sedan kan de användas i sallad, som garnering eller blandas med färskost eller yoghurt.