Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren

STOCKHOLM 2016-02-16 Armbrytaren Heidi Andersson är en av deltagarna. årets deltagare i SVT:s Mästarnas mästare presenterades vid en pressträff i Stockholm p tisdagen. Foto Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

Fem frågor

»Jag och Björn ville inte tävla som Knatte och Tjatte«

Heidi Andersson, du är tillsammans med din make Björn Ferry med i årets Mästarnas mästare. Hur laddade du upp?

– Jag lekte en del reaktionslekar med eleverna på armbrytargymnasiet. Jag är tränad för dueller och jag ville förbereda mig för en eventuell nattduell – utslagningstävlingen som har bestått av antingen ett balans- eller ett reaktionsmoment.

Hur gick snacket hemma när ni blev tillfrågade att delta båda två?

– Jag undrade lite hur SVT hade tänkt. Vårt förslag var att vi skulle vara i varsin grupp, dels för att vi inte skulle åka ned som Knatte och Tjatte men också för att vi skulle kunna turas om att ta hand om vår son. Men vi hamnade i samma grupp. Innan vi åkte tränade vi lite jägarvila, när man står mot en vägg med benen i 90 grader, men jag blev så frustrerad för att Björn var så bra. Men vi kompletterar varandra, jag brukar säga att det är därför vi är tillsammans. Då säger han att  »jag är tillsammmans med dig för att jag tycker om dig«.

Vem överraskade dig mest av de andra deltagarna?

– Enduroföraren Anders Eriksson. Jag visste ingenting om honom innan men han är en otroligt ödmjuk och skön människa.

Tidigare har det förekommit tävlingar med elstötar. Var du rädd för det?

– Just elstötar var ingenting jag hade ångest inför. Däremot hade jag enorm ångest för att exempelvis hoppa från en klippavsats ut i vattnet. Jag gillar varken att hoppa från höjder eller hav och vågor. Så fort vi åkte buss och såg havet blev jag nervös.

Hur bra står sig en armbryterska kontra andra idrottare vad gäller fysik?

– Rätt bra ändå. Det är klart att jag är armbrytarspecifik, jag har en stark högerarm, men jag tränar ändå hela kroppen. Det tror jag är slående för alla idrottare på elitnivå, inte minst i den här säsongen av Mästarnas mästare. Tidigare har det alltid varit någon som har varit skröplig och bedrövlig men i år är det bra nivå på fysiken.

Fakta | Fem frågor

Heidi Andersson är elvafaldig världsmästarinna i armbrytning. Hon bor i Storuman tillsammans med skidskytten Björn Ferry och sonen Dante. Årets säsong av Mästarnas mästare spelades in i Spanien och har premiär den 6 mars.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera