»Sverige har blivit lite av en kliché«

Text: Gunnar Rehlin

– Den kom när jag var tonåring och liftade runt i Europa. Jag minns när jag var i Malmö och skadade min tå och på sjukhuset behövde jag inte betala för vården jag fick. Det var en chock.

Du skulle ha kommit till filmfestivalen i Berlin i februari men tvingades ställa in på grund av sjukdom. Mår du bra nu?

– Ja, mycket bättre. Jag var väldigt ledsen över att inte kunna vara med på visningen i Berlin, den var tydligen fantastisk. Men nu är jag så bra att jag kommer att kunna flyga igen för första gången på flera månader.

När du gjorde filmen, hade mycket förändrats från dina tonår?

– På många sätt. Positivt är att det nu inte bara är Sverige som har exempelvis fri sjukvård, utan många andra länder. Negativt är att flera länder börjat anamma amerikansk politik på många sätt. Men jag visade inte upp det negativa som jag vet finns i Europa. Det är inte min uppgift att säga hur ni ska sköta er politik.

Du besöker Norge och Finland, inte Sverige. Varför?

– Dels för att Sverige blivit lite av en kliché i liberala kretsar, dels för att jag är upprörd över samarbetet mellan USA och Sverige när det gäller Assange. Jo, anklagelserna mot honom är allvarliga, men varför inte förhöra honom i London?

Tror du att Trump kan vinna i höst?

– Om folk inte går ut och röstar så kan han göra det men han har kvinnor, afro-amerikaner, latinos och ungdomar emot sig. Så njut av underhållningen så länge den varar.

Fakta | Fem frågor

Michael Moore är en amerikansk dokumentärfilmare, bland annat känd för den Oscarsbelönade »Bowling for Columbine«.
I »Where To Invade Next« spanar han in en rad länder runtom i världen för att undersöka vad USA kan lära av dem – han har bland annat provat på att äta skolmat i Frankrike och besökt ett fängelse i Norge. Filmen har Sverigepremiär den 15 april.