utrikes

Sprickbildning

Debatten om vilken sjukvårds­reform som ska ersätta Obamacare kan bli slutet på Republikanernas häpnadsväckande enighet.

Under förra årets presidentval var det gott om prognoser som förutspådde att det var kört för Republikanerna. Partiet var på väg mot kollaps och USA:s tvåpartisystem kunde förändras i grunden, för första gången på ett sekel. I stället tog Republikanerna en historisk seger i november och har nu mer politisk makt än någonsin.

Det är en god tradition i amerikansk politik att varje gång Republikanerna dödförklaras så återkommer de i stället, lite starkare och oftast med ett självsäkert kliv längre ut på högerkanten. Republikanernas strategi att bemöta varje politiskt nederlag med att bli mer ideologiskt rigida, snarare än att gå mot mitten, borde gå emot allt vi vet om politik. Men framgången för denna taktik kan åtminstone delvis förklaras med partiets häpnadsväckande enighet. Trots att man samlar en koalition som ideologiskt spänner från libertarianer till auktoritära populister och moralkonservativ kristen höger, och ekonomiskt inkluderar såväl de rikaste direktörerna i Dallas och Atlanta, som de fattigaste i landsbygdens trailer parks, har man i kongressen konsekvent samlat partiet bakom gemensamma mål.

Trots att Donald Trumps valkampanj präglades av häpnadsväckande skandaler och kontroverser, som bitvis möttes av högljudda protester från den republikanska partieliten, gick i princip alla republikaner till slut ut och röstade på Trump på valdagen. Republikaner bråkar outtröttligt om det teoretiska, men är enade i det praktiska. Det förklarar varför partiet förblivit en av de mest effektiva politiska maskinerna hittills på 2000-talet.

Efter att Trump blev president förutspådde Washingtons politiska tyckare att Republikanerna i kongressen skulle tämja hans mest äventyrliga impulser. Så har det knappast blivit. I stället har den republikanska senaten entusiastiskt godkänt alla Trumps kontroversiella ministernomineringar. De har med ytterst få undantag varit milda i kritiken mot Trumps uttalanden och radikala reformer. Komediprogrammet »Saturday Night Live« gjorde nyligen ett satirinslag om den rakryggade republikanska ledare som reste sig i protest mot Trump. Namnet? »TBD« (To be determined).

Vårens kommande politiska slag om en omfattande sjukvårdsreform riskerar dock att skapa verkliga sprickor i Republikanernas enighet.

Vill du läsa hela artikeln nu?

Det här är ett utdrag från en artikel publicerad i ett nummer av Fokus. Om du vill få full tillgång till artikeln och hela tidningen digitalt, välj det alternativ som passar dig bäst.

Prenumerera på Fokus!

Fokus, 144 kronor per månad!