Hela havet stor(M)ar – men ibland kan det Klarna

Text: Andra kammaren

Lamottes lönsamma bolag

Joakim Lamotte orsakade massor av reaktioner när han kom till SVT:s debattprogram "Sverige möter" från Trollhättan iklädd skyddsväst. Hans swishjournalistik är omdebatterad, men uppenbarligen rätt lönsam.

Hans bolag Lamotte Sverige AB driver hans verksamhet och hustruns som naprapat. De redovisas inte separat, men gissningsvis är avansen betydligt högre på darriga direktsändningar från mobilen jämfört med att behandla onda ryggar eller leder.

En vinstmarginal på 66 procent är inte fy skam. Och revisorn medger säkert avdrag för inkomsternas förvärvande i form av till exempel skyddsväst.

* * *

[caption id="attachment_625982" align="alignnone" width="525"] Moderata budskap med bekymmer. Från Twitter, klipp från tidningen Vi och bildcollage Andreas Elgstrand.[/caption]

Hela havet stor(M)ar – men ibland kan det Klarna

Kommunikation var Ulf Kristerssons luft, drivkraft och särskilda hjärtefråga under hans tidiga karriär. Fast vaksamheten över partiets kommunikation sedan han blev partiledare har det varit lite si och så med. Valaffischerna ledde raskt till ”Falling down”-kopior, och på senaste M-stämman funderade bekymrade ombud över den inledande filmen före Kristerssons tal. Där sprang han ut på en löpartur i mörkblå jogging-outfit. Vad var budskapet? tänkte ombuden.

Och i veckan var det först Tobias Billström som lade ut en gammal illustration från tidningen Vi och naturligtvis Ulf själv som i ”Östermalmspresenning” och jaktmössa ville stärka gränsen.

Kanske är det inte så konstigt, det har varit lite hela havet stormar runt kommunikatörerna i olika nivåer i M-partiet. Men si, nu kommer en av ”Filippas flickor” tillbaka. Ida Karlbom ska som kommunikationschef i Stockholm ratta den framöver. Hon var en av nyckelpersonerna under Filippa Reinfeldts tid som landstingsråd med sjukvårdsansvar i Stockholm. Lämnar gör Mattias Thorsson som går till Elekta som ”Head of corporate communications and public affairs”, ni vet en av dessa titlar som knappt får plats på ett visitkort.

På riksnivån har det också skett avhopp. Cherine Khalil gick till Svenskt näringsliv och Niklas Gillström till det omvittnat populära och folkliga betalningsföretaget Klarna. Vad hoppjerkorna Staffan Erfors (som var kommunikationschef för M i Stockholms läns landsting 2015-2016, dessförinnan på Expressen, och senare hann ut från Metro som chefredaktör före de definitiva dödsryckningarna) eller Mikael Sandström (tidigare statssekreterare hos Reinfeldt), kortlivad både som chefsekonom på TCO, strateg i Kristerssons partiledning och kanslichef för M i Stockholms stadshus, gör numera har vi inte koll på.

När Ida Karlbom berättade på Twitter om nya jobbet uppstod frågetecken om vad det innebär.

”Vad är en 'kommunikationschef'?”, undrade någon och fick svaret:

”En kommunikationschef är sån som får tågen att avgå i tid, i bästa fall. I värsta fall en pratkvarn”.

För övrigt noterar vi att chefsombudsmannen i Stockholm, Lars-Peter Swärdh, även enligt webbplatsen är ”Ansvarig för stadga”. Kan nog behövas, både stadga och stadgekunskap.

* * *

Inte det Miltton utan Milton

I veckan har Dagens nyheter avslöjat bedragarfabriken i Kiev varifrån folk runt hela världen lockas in i bitcoin-bedrägerier. Ett svenskt (nåja, finskägt) företag hajade nog till lite extra när de läste om hur Milton group i Ukraina agerar. Miltton Sverige är en hopslagning av två kommunikationsföretag. Bland grundarna till ett av dem, Miltton labs, fanns bland annat M-medarbetarna Martin Borgs (nu kommunikationschef på M-riks) och André Assarsson (nu på Facebook). Stor förvirring och vi gissar att frågan om namnbyte kom upp i fikarummet. Och då har vi ändå inte blandat in den tidigare Saco- och Röda korset-ordföranden Anders Milton.

* * *

[caption id="attachment_625969" align="alignnone" width="371"] Foto: Anna-Lena Ahlström[/caption]

Schlingmann i feelgoodbokbranschen

Moderaternas tidigare kommunikationschef och partisekreterare, Per Schlingmann, ni vet han med ”vi lämnar pärlhalsband och slips hemma”, har, som ni kanske vet, skrivit tre politiska deckare.

Det började med ”I maktens öga” år 2017 om ”fyra febriga dagar i Almedalen”. Följdes av ”Harpsund tur och retur” år 2018 och i samma raketfart ”En omöjlig fiende” år 2019.

Andra Kammaren som läst dem noterade en skiftning redan mellan den andra och tredje boken. De två första hade minutiösa skildringar av vad folk bar för kläder, ned på varumärkesnivå med exakta angivelser. Den tredje boken däremot innehåller lika ordrika beskrivningar av vad folk äter, med alldeles särskild förtjusning i ramslök (har man fritidshus på Gotland som PS så har man).

Nu inser vi att det var ett förebud. Tillsammans med kocken Karl Ljung ger han sig nu in i den kombinerade mat/politik/deckarbranschen med en ”gastronomisk feelgoodroman”. Vi gissar att en skildring av en dessertost kan uppta minst en halvsida.

* * *

Lös Dödspusslet med Aftonbladets förra chefredaktör

Olov Carlsson var i drygt två år chefredaktör och vd på SKL:s tidning Dagens samhälle. Som sådan medverkade han till att SKR (som de numera heter) sålde tidningen till Bonnier strax före jul. Nu tar han i stället klivet in på SKR:s kontor på Hornsgatan som ny kommunikationschef som ska basa för, enligt uppgift, 65 kommunikatörer. Att förklara nödvändigheten för kommuner och regioner som går på knäna att satsa miljardbelopp på ett nytt huvudkontor vid Tegelbacken (intill Hotell Sheraton) blir av allt att döma en kommande arbetsuppgift.

Den namnkunnige känner naturligtvis till att han är gift med Aftonbladets tidigare chefredaktör Sofia Olsson Olsen. Och vad gör hon nu för tiden?

Jo, hon är begravningsrådgivare. På en begravningsbyrå av modernt snitt, Lavendla, som marknadsför sig med nya moderna digitala lösningar. Där begreppet ”Dödspusslet”, med stark inspiration av det ”Livspusslet” som TCO lanserade i början av 2000-talet, ska hämta hem pusselbitarna i så att säga andra änden.

* * *

Med nya syrgastankar?

Tidningen Syre säger sig stå för frihetlig grön journalistik. Vi ser nu att de söker en hel drös med reportrar, bland dem en basinkomstredaktör (lön sätts utifrån bedömd basinkomst?) och en djurrättsredaktör.

Men vänta nu – var inte deras ägarbolag i trubbel? Jo, Mediehuset Grönt AB är under företagsrekonstruktion sedan förra sommaren och har haft problem med att betala skatter och avgifter. Men i höstas uppstod det nya bolaget Mediehuset Grön press AB, som nu driver verksamheten, på samma dress och med samma vd.

En Lex Johan Ehrenberg och ETC någon?

* * *

Verklighetens tolk?

I veckan fick det begrepp som KD-ledaren Göran Hägglund lanserade i Almedalen 2009, Verklighetens folk, en ny betydelse. Den utpekade upphovsmannen bakom begreppet, har i dag lite annat att tänka på, rätt långt från verklighetens folk.

Så här sa Göran Hägglund 2009:

”Men inte heller när jag vänder örat mot vänster hör jag mycket annat än svårartade performance-vrål och kultursidornas idisslande av dekonstruktionen av könet, upplösningen av kategorierna, nedmonteringen av jaget och annat hyllande av sådant som i deras avskydda USA allmänt brukar gå under benämningen bullshit”.

Och fortsatte:

”Jag har sagt att vi kristdemokrater är verklighetens folk. Med det menar jag inte bara de som är aktiva i partiet utan alla svenskar som lever på ett sätt vänstern inte vill att de ska leva.

De som har familj, arbetar, tar semester och lever sina liv som folk gör mest.

Men dem hittar vänstern av någon anledning alltid något fel på. Krönikörerna talar om för dem att de ska skämmas för att de är inskränkta.”

* * *

[caption id="attachment_625980" align="alignnone" width="359"] Ex-guvernören Jennifer Granholm, med Robertsforsrötter.[/caption]

Centerledarens band med ex-guvernör med Biden-budskap

Efter Joe Bidens framgångsrika supertisdag i det demokratiska primärvalet har fler och fler politiker ställt sig bakom Biden i kampen om att bli den demokratiska presidentkandidaten. En av dessa är politiker är svenskättlingen Jennifer Granholm, tidigare guvernör i Michigan och med nära band till Barack Obama.

[caption id="attachment_625981" align="alignnone" width="200"] Maud Olofsson. Foto: TT[/caption]

Andra kammaren vill inte spä på myten om att alla är släkt med alla i norra Sverige, men den här gången har vi inget val. Jennifer Granholms farföräldrar kommer från Robertsfors i Västerbotten. Det gör också Rolf Olofsson, Maud Olofssons man. Vid ett möte mellan Maud Olofsson och Jennifer Granholm 2008 kunde de snabbt konstatera att Rolf Olofsson och Jennifer Granholm är släkt med varandra, om än avlägset. Dessutom fanns politiska band – Jennifer Granholms farfars far satt under en period som centerpartistisk ordförande för kommunförsamlingen i Robertsfors Kommun.

* * *

Marksistiska nyheter:  Läs för djur!

Nu händer det grejor. Vi noterar att Marks kommun nu kraftigt breddar det kulturella utbudet. Alla ska med! Nu väntar vi på sagostund även för akvariefiskar.

Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Olof Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också Jan Björklund (L). Marksismen är en något oklar politisk inriktning.

* * *

Bo som en Kennedy! 

Om du har 44 281 011 kronor över och inte vet vad du ska göra med dem öppnar sig här en fantastisk möjlighet: att bo som John F Kennedy. Hans och syrran Eunice ”gamla lya” i Georgetown i Washington är nu till salu. JFK bodde där 1949 till 1951 när han var senator. Chansen att ta en söndagspromenad i kvarteren utan att möta någon av USA:s mäktigaste eller deras närmaste rådgivare är noll.

* * *

Boden eller Biden?

Vi missade tyvärr Morgonstudion i SVT, annars hade det varit spännande att höra KD-strategen Johan Ingerö analysera nattens dramatiska händelser i Boden. Där tycks man ha en helt egen uppfattning om vad som är en supertisdag.

* * *

Samtidigt på Gondolen en vänsteravvikelse (?) från Kommunal-ordföranden...

 

* * *

Snickaren som blev smed

För snickaren Calle Fridén blir det en omställning att bli smed ...

* * *

Lika som bär

Mattias Liedholm, rektor i Skurup (slöjdebatten), Jan Helin, programdirektör SVT, Björn Zoegas, chef för Nya Karolinska.

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]