Lyxfällans lockelse

Kan staten låna kan väl en låg­avlönad polisrekryt göra detsamma.

Årskurs åtta i barnens skola hade hemkunskapsläxa i veckan. Gör en budget för nyblivna polisen Lisa. Hon tjänar 24 000 kronor i månaden, betalar 30 procent i skatt och bor med sin kille. De delar på hyran och på kostnaderna för det gemensamma barnet på två år.

– Pappa, vad kostar ett paket vaniljyoghurt och hur länge räcker det? Vad kostar frukostflingor? Och elen, ingår den i hyran? Dottern satte resolut Lisas familj på svältkost. Nudlar, blodpudding, möjligen en och annan korvskiva. Ingen lyx. Då skulle hon kunna spara 4 600 kronor av lönen.

Men är det verkligen realistiskt med ett matkonto på en tusenlapp i månaden, undrade jag. En bricklunch kostar ju 90 kronor, bara det blir närmare 500 per arbetsvecka. Nej, att köpa lunch var det inte tal om. Lisa hänvisades till att ta med gårdagens rester till jobbet.

Kanske berodde det på hemkunskapslärarens framsynthet, men antagligen var det en tillfällighet. Regeringens vårbudget kom hur som helst samma dag som vi brottades med Lisas ekonomiska planering. Jag kunde inte motstå frestelsen att försöka plocka pedagogiska poänger. Magdalena Anderssons uppgift är faktiskt inte helt olik Lisas, resonerade jag. Statens intäkter är det som Lisa och alla andra som arbetar betalar i skatt plus moms, företagsskatter och en del annat. Pengarna ska sedan räcka till pensioner, polis, fängelser, skolor, barnbidrag, sjukvård, försvar och lite till. Jag berörde inte det faktum att stora delar av välfärden hanteras av kommunerna, eller att Lisa inte betalar någon statlig inkomstskatt.

Utläggningen möttes med skepsis, trots förenklingarna. Man kan väl inte jämföra finansministerns budget med Lisas? Det är ju inte Magdalena Anderssons egna pengar. Där fanns onekligen en poäng. Helikopterperspektivet fungerade tydligen inte. Så det fick bli motsatsen, nedifrån och upp. Eller, om man så vill, kvällstidningarnas klassiska vinkel: Är du en budgetvinnare?

Vill du läsa hela artikeln nu?

Det här är ett utdrag från en artikel publicerad i ett nummer av Fokus. Om du vill få full tillgång till artikeln och hela tidningen digitalt, välj det alternativ som passar dig bäst.

Prenumerera på Fokus!

Fokus, 144 kronor per månad!