Emma Morano

Text: Olof Brundin

Foto: Antonio Calann

Den 15 april 2017 vaknade inte Emma Morano efter sin dagliga siesta, den hon hade unnat sig i hela sitt liv. Hon dog hemma i sin läsfåtölj i italienska Verbania i Piemonte, kl 14.00. Då hade hon tagit siesta 42 842 gånger. Hon blev 117 år och 137 dagar gammal Emma Morano övertog titeln som »Världens äldsta människa« sedan Susannah Mushatt Jones från New York dött i juni 2015.

Att vara världens – verifierat! – äldsta levande människa är inte helt okomplicerat. »Guiness rekordbok« har tvingats stryka åtskilliga namn över gamla som inte visat sig vara äldst. Men Emma Morano är speciell av många skäl – hon var mänsklighetens sista levande länk till 1800-talet. Hon levde under tre århundraden, om än med ganska knapp marginal i början. Hon blev den fjärde äldsta personen i historien, efter fransyskan Jeanne Calment, amerikanskan Sarah Knauss och kanadensiskan Marie-Louise Meilleur. Jeanne Louise Calment blev 122 år och 164 dagar (44 724 dagar totalt). Hon noterades i »Guinness rekordbok« och gavs 1993 titeln världens äldsta person och överlevde såväl sina barn som barnbarn. Calments recept för ett långt liv bestod av tennis, simturer, rullskridskoåkning och operabesök. Emma Morano ägnade sig varken åt idrott eller kultur i någon större omfattning. Hon nöjde sig med att vara strikt i sina matvanor och i sitt sätt att hantera karlar. Emma Martina Luigia Morano Martinuzzi föddes i den norditalienska byn Civiasco den 29 november 1899, nästan på dagen då Giovanni Agnelli och Carlo Bisacaretti startade ett företag i grannstaden Turino under namnet F.I.A.T.

Hon var äldst i en barnaskara om åtta, fyra systrar och tre bröder. Även syskonen blev gamla – lillflickan Angela Morano fick fira sin 102-årsdag. Våren 1926, samma år som Marilyn Monroe föddes, Volvo grundades och Stockholms konserthus invigdes, blev Emma Morano våldsamt förälskad i tangocharmören Giovanni Martinuzzi. Men äktenskapet blev ingen dans på rosor. Giovanni hade nära till flaskan och den våldsamma förälskelsen blev till sist bara våldsam. Emma skickade honom på porten 1938 och levde sedan som singel i resten av sitt liv, de sista 79 åren. Paret förblev dock gifta, enligt katolsk sed, tills Giovanni hade druckit livet farväl. Emma Morano tog flera anställningar som fabriksarbetare, men jobbade fram till pensioneringen (1976) som köksa i stadens skolkök. 2011 tilldelades hon Italienska republikens förtjänstorden.

Carlo Bava var hennes läkare under 27 år. Han träffade henne sista gången dagen före hennes bortgång.

– När jag träffade henne berättade hon att hon åt tre ägg om dagen, två råa på morgonen och en omelett till lunch. Till den åt hon ett par kex. Till kvällsmål åt Emma en bit magert kalvkött eller ett kycklingbröst. Frukt och grönsaker åt hon aldrig.

Emma Morano bodde ensam i sitt eget hem. Hon har ätit bortåt 100 000 råa ägg under sin livstid. Hon har också förklarat sin höga ålder med vikten av att tänka positivt och att skaffa sig något vettigt att syssla med om dagarna. På sin 116-årsdag fick hon brev från påve Franciskus. Han lyckönskade och bad för hennes andliga frid och goda hälsa. Brevet ramade hon in och hängde upp i vardagsrummet.

Hennes långa liv ger hisnande perspektiv. Emma Morana var mänsklighetens sista länk till 1800-talet. Hon överlevde alla sina årsbarn som: Francis Poulenc, Al Capone, Aksel Sandemose, Duke Ellington, Fred Astaire, Ernest Hemingway, Alfred Hitchcock och Humphrey Bogart. Hon var just fyllda 39 när Time Magazine utsåg Adolf Hitler till »Man Of The Year«, 45 år gammal läste hon om att Malmö strumpfabrik i Sverige hade sytt upp den första europeisktillverkade nylonstrumpan och hon var nyss fyllda 60 när Sverige införde pensionssystemet ATP. När Benito Mussolini och Adolf Hitler skrev under Münchenöverenskommelsen i september 1938 (tillsammans med England och Frankrike) var Emma 39 år gammal. Hon hade fyllt 47 år när kvinnor fick rösträtt, 1946, och Italien röstade bort monarkin ur statsskicket. Världens äldsta i dag levande människa heter Violet Brown, född på Jamaica i mars 1900. Hon vill inte kommentera sin position som äldst, eftersom hon för närvarande sörjer sin lille son. Han hette Harold Fairweather och avled den 19 april. Han blev bara 97 år gammal.