»Han är politikens Forrest Gump«

Text:

Bild: Peter Jönsson

Björn Häger, journalist och medieforskare, släpper boken »Uppdrag Bildt« efter sommaren. Varför ville du skriva om Carl Bildt?

– Jag har sparat material om honom ända sedan jag var politisk reporter på 90-talet. Dessutom döpte jag en av mina kurser i utbildningen för journalister till »Konsten att intervjua Carl Bildt«. Där spelade jag upp underhållande exempel på när han gör mos av journalister som har försökt ställa kritiska frågor. Han är den mest intressanta svenska politikern som det inte finns någon ordentlig biografi om.

Har ni umgåtts mycket? 

– Inte alls. Det har ironiskt nog blivit en bok om konsten att inte intervjua Carl Bildt. Jag fick en kvart med honom i Almedalen för några år sedan. Det var smått bisarrt. Vid min första fråga tog han upp en tidning och började läsa, det var tydligt att han inte ville svara på frågor.

Vad har förvånat dig? 

– Rotsystemen. Många pratar om förfäderna på pappans sida, men kvinnorna har haft stor betydelse i hans liv. Enligt Carl Bildts mamma brås han mest på sin mormor, Justina Paulina. Förfäderna på mammans sida gräver jag lite i, och där har jag hittat politiska framgångshistorier.

Vad blir tydligare i svensk politisk historia sett genom Carl Bildt? 

– Allt. Han är politikens Forrest Gump. Det finns i princip ingen storpolitisk händelse där han inte är med på ett hörn, ofta på ett skruvat sätt. Man får reda på vad som har hänt i Sverige de senaste 50 åren genom att titta på hans karriär.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om Carl Bildt? 

– Att han är arrogant och otrevlig mot journalister. Det kan framstå så i tv-intervjuer. Men i själva verket beskriver flera journalister ett motsatt problem, att det är svårt att vara kritisk eftersom han är så trevlig. Han bjuder till och ger oneliners, det kan vara svårt att inte smittas av det.

Läs ett bokutdrag ur »Uppdrag Bildt« här.