På gränsen till en maffiastat

Text: Peter Alestig

Sydafrika befinner sig i politiskt kaos. Och i stormens öga finns Jacob Zuma, Sydafrikas president och arvtagare till Nelson Mandela. Orsaken: Zumas mycket kontroversiella beslut i slutet av mars att sparka stora delar av regeringen, inklusive finansminister Pravin Ghordan.

Flera gamla frihetshjältar kritiserar nu öppet Zuma och ANC, samtidigt som rapporter larmar om den kris som landet befinner sig i.

Ordet svek går som en röd tråd gnom kritiken och är också temat i rubriken på den explosiva rapport som nio experter från landets fyra ledande universitet nyligen har publicerat, »Betrayal of the promise: how South Africa is being kidnapped«. I rapporten går experterna så långt att de beskriver att Sydafrika är utsatt för en tyst statskupp. Sydafrika styrs enligt rapporten numera av familjen Zuma tillsammans med en grupp affärsmän, med den indiska familjen Gupta i centrum – en bild som fått nya belägg sedan mejlkonversationer mellan de båda familjerna läckts till sydafrikanska medier. Att finansministern fick sparken sätts i samband med att familjen Gupta har fått se flera affärer stoppas av finansministern.

Rapporten kommer bara dagar efter att Sydafrikas kyrkliga råd larmat om att Sydafrika är »på väg att bli en maffiastat« – en verklighetsbeskrivning som får stöd av landets vicepresident, Cyril Ramaphosa.

– Det är något som borde göra oss alla ledsna, att Nelson Mandelas Sydafrika nu påstås vara på gränsen till att bli en maffiastat, sa han i ett tal i förra veckan.

Nu rasar stödet för Zuma även i de egna leden – något som får bedömare att varna för att ANC kan vara på väg att splittras eller förlora makten i Sydafrika. En ny opinionsundersökning pekar på att stödet för Zuma hos ANC:s väljare är nere på endast 18 procent, medan 62 procent är missnöjda med honom. ANC:s tidigare trogna allierade, SA Communist Party och den fackliga paraplyorganisationen Cosatu, har öppet kritiserat Zuma.

– Detta är något helt nytt och kan leda till att ANC får mindre än 50 procent av rösterna i valet 2019, säger nationalekonomen Co-Pierre Georg vid Kapstadens universitet.

Och nu vänder sig till och med de gamla frihetshjältarna mot sitt gamla parti. Desmond Tutu, den 85-årige ärkebiskopen, var en av hundratusentals sydafrikaner som gav sig ut på gatorna i början av april för att kräva Zumas avgång. Ett par veckor tidigare berättade Nelson Mandelas äldsta barnbarn, Ndileka Mandela, att hon bestämt sig för att sluta rösta på ANC.

Nicholas Wolpe, son till en av ANC:s frontfigurer i början av 1960-talet, anser att den senaste tidens turbulens visar att Sydafrika har svikit sin befolkning:

– Vi har inte lyckats leva upp till löftena från frihetskampen. Vi har svikit Nelson Mandela och hela Sydafrika, säger han.

Mitt i det politiska kaoset klarade sig Jacob Zuma i slutet av maj igenom en misstroendeomröstning i ANC:s generalförsamling. Hans dagar vid makten är ändå räknade. 2018 måste han lämna över ordförandeskapet i ANC. Vicepresident Ramaphosa är en av favoriterna att ta över, men Zuma själv arbetar för att få ANC att välja hans exhustru, Nkosazana Dlamini-Zuma.

Kvarstår frågan om vad det kommer att vara för ett parti som de båda slåss om att ta över. Nicholas Wolpe är pessimistisk om partiets framtid, trots att han fortfarande tänker rösta på det.

– Vi står vid ett vägskäl nu, detta är avgörandets år. Om vi misslyckas med att rensa upp inom partiet kommer vi att försvinna, upplösas. Landets befolkning har helt enkelt tröttnat på korruption och nepotism.