Intern kritik – ändå stannar åldersbedömningar

Text:

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Rättsmedicinalverket tänker inte ändra på metoderna för åldersbedömningar. Det meddelade ledningen på en pressträff i morse. Där förklarade myndigheten att man är nöjd med den kritiserade metoden, och inte har funnit några skäl att ompröva. Internt får beslutet fortsatt kritik.

En av kritikerna är Anna Ybo, överläkare vid Rättsmedicinalverket.

– Jag tycker inte att man gjorde rätt när man valde magnetkameraundersökning av knä som metod för åldersbedömning, säger Ybo.

Hon åberopar tyska studier på den metod man nu använder som visar att magnetkameraundersökning av knä inte är någon bra metod för att bedöma 18-årsgränsen.

– Vi på Rättsmedicinalverket har ingen kompetens att göra åldersbedömningar, säger Ybo till Fokus. Det är bättre att de som kan åldersbestämningar gör sådana än vi. Väljer man att använda tänder för att åldersbestämma är det lämpligt att tandläkare gör bedömningarna, och om man väljer knän bör det vara röntgenläkare.

– Den allvarligaste konsekvensen är att de som är att under 18 bedöms att över 18 år. Att barn bedöms som vuxna, säger Anna Ybo.

Vad tänker du om att du går emot Rättsmedicinalverkets uppfattning?

– Det kanske inte ser bra ut för verket, men att ha olika uppfattningar i vetenskapliga frågor är ingen konstig sak tycker jag. Det måste man kunna ha.

Läs mer:

Veckans Fokus: Röntgentraumat

Veckans bråk: Åldersbedömningar (#36-2017)