South Korean President Moon Jae-in and North Korean leader Kim Jong Un sign documents at the truce village of Panmunjom inside the demilitarized zone separating the two Koreas, South Korea, April 27, 2018. Korea Summit Press Pool/Pool via Reuters

Inrikes / Utrikes

Nord- och Sydkorea skriver fredsavtal

Nord- och Sydkorea lovar efter toppmötet att de ska uppnå ett fredsavtal. En överraskande nyhet som bäddar för att mötet mellan USA:s Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-Un faktiskt blir av.

Hand i hand gick Nordkoreas och Sydkoreas ledare över gränsen mellan de två länderna i byn Panmunjom. De planterade ett träd ihop – och överraskade merparten av de experter som noggrant bevakar det koreanska toppmötet.

Vid 18:30-tiden koreansk tid meddelade Kim Jong-un och Moon Jae-in att det långdragna Koreakriget formellt kommer att avslutas i år. Samt att länderna har kommit överens om en nedrustningsplan.

Läs också: På gränsen till något nytt

Konteramiralen Anders Grenstad, som är chef för den svenska delegationen vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea, menar att beskedet var över de förväntningar han hade på det koreanska toppmötet.

– Det här är mer positivt än jag hade förväntat mig och det krattar inför nästa möte, det mellan Kim Jong-Un och president Donald Trump.

– Det man har i dag är ett vapenstilleståndsavtal som är underskrivet av Nordkorea, Kina och USA, som skrev under för Sydkorea och alla sändarnationer som var med. För att ersätta det här avtalet med ett fredsavtal tror jag att även USA behöver blandas in. Det är en bra start för kommande samtal med Trump.

Läs också: Farlig förbindelse

Precis som många utrikespolitiska experter är Anders Grenstad trots det avvaktande.

– Vad tjänar Kim Jong-Un på det här? Hur ställer sig Kina, Ryssland och Japan till det här? För någonstans kommer det en nota, det är inte bara så att Kim har kommit på att kärnvapen inte är bra. Han vill bli av med sanktioner och bli en ledare att lita på.

Direkt efter att mötet avklarats satte sig Kim Jong-un och Moon Jae-in tillsammans med sina respektive till bords. Därefter väntade en middag som enligt Anders Grenstad pågick i exakt två timmar och en minut, allt enligt koreansk tradition. Efter middagen väntade hemfärd, då analysarbetet från båda sidor kunde ta vid.

– De kommer att diskutera vad som är sagt och vad det kommer att leda till, och när kommer nästa möte, det viktiga. Utan detta mötet hade inte det kunna äga rum. Det här var en krattning från båda sidor för att få till ett bra avtal med den amerikanska presidenten.

Mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un blir historiskt. Aldrig tidigare har en amerikansk president gått med på att träffa en nordkoreansk diktator. Donald Trump har också fått kritik för att han gått med på träffen, och därmed legitimerat Kims regim som en så väl politisk som militär maktfaktor.

Frågan nu är var nästa toppmöte kommer att hållas. Enligt Anders Grenstad finns det mellan tre till fem platser förberedda.

– Min personliga åskådning är att det nog inte blir långt från den koreanska halvön. Men man kan ha fel hela tiden.

Det blir inte i Sverige alltså?

– Det är så svårt att säga. Sverige, Schweiz, Finland, Mongoliet, Peking, Pyongyang eller den demilitariserade zonen. Det är de platser de flesta tankesmedjor kastar ur sig just nu.

Men inte i USA?

– Det har jag mycket svårt att se, säger Anders Grenstad.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera