ABF: »Gränsdragningen mot NMR är alltid skitsvår«

Text:

Foto: Privat

Vad är det som triggat igång ABF:s kampanjande mot NMR:s medverkan i Almedalen?

– Det började redan förra året. Då fick NMR demonstrationstillstånd 50 meter från ABF-tältet. Innan manifestationen uppmanade polisen oss att stänga igen för att man inte kunde garantera vår säkerhet vilket vi såklart gjorde. Däremot skrev vi en debattartikel tillsammans med andra delar av arbetarrörelsen med budskapet att det inte får hända igen.

Och ni menar att det händer igen? 

– Ja, i år tyckte vi att det var skönt att regionen sa att de inte fick hyra någon plats. Och då kom tillståndet i går att de fick vara på Södra torg, bredvid RFSL:s lokaler. RFSL-ungdom har sagt att de ställer in all sitt engagemang i Almedalen. Jag tycker att det är förjäkligt om jag ska vara ärlig. Det är verkligen så att man tränger undan demokratiska krafter till förmån för andra.

– Polisen säger att de kan garantera säkerheten. Men folk är rädda. De har för vana att hålla på att fotografera och filma folk. Det blir en väldigt otäckt stämning när de är i närheten.

Just de ordvalen, aldrig mer, för tankarna mot andra världskriget och förintelsen – är det en rimlig jämförelse? 

– Ja, det var så här det började. Normaliseringen av nazistiska organisationer, idéer och tankar. De första de ger sig på är det som i deras ögon är oliktänkande, exempelvis HBTQ. Vi kan inte sitta och titta på när allting händer utan vi måste sätta ned foten när det börjar så att det inte ska kunna hända igen.

Hur ska man gå tillväga för att lösa problemet? 

– Jag tycker inte att man ska förbjuda rasistiska eller nazistiska organisationer, men däremot hade de kunnat ge dem tillstånd att stå utanför muren någonstans. Det finns ingen demokratisk rättighet att man ska stå var som helst.

Hur ska gränsen formuleras? 

– Gränsdragningen är alltid skitsvår. Det är därför jag inte går ut och skriker om förbud för vissa organisationer. Men jag tycker att man måste kunna använda befintlig lagstiftning på ett rimligt sätt. Att inte utsätta människor för detta.