Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Kultur

Danius, Englund och Espmark återvänder till Svenska Akademien

Avhoppade ledamöter är tillbaka på sina stolar, skriver SvD.

Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark är återigen ledamöter i Svenska Akademien. Det betyder att de släppt kravet på att Horace Engdahl ska avgå.

– Ja det är en svår sak, därför att det är så att han gör ju inte det. Och då måste vi ju ställa oss frågan: vilket är viktigast, omsorgen om Akademien eller personfrågan? (…) Akademien är så pass mycket viktigare än personfrågan, att vi trots våra betänkligheter ställer upp, säger Kjell Espmark till SvD.

Under vårens kris med den så kallade kulturprofilen lämnade de tre ledamöterna vilket skapade ett dödläge. Enligt stadgarna krävs det tolv aktiva ledamöter.

Espmark medger att det ändå kommer att bli svårt att välja in nya ledamöter. Akademiens aktier »är i botten« efter att bland annat The Guardian och New York Times rapporterat om krisen.

Svenska Akademien har sin första sammankomster den 6 september och 13 september som varit planerat sen tidigare. Då kommer fokus ligga på inval av nya ledamöter.

– Det tror jag blir ett problem, men det får vi se. Men jag kommer att att hjälpa till så gott jag kan, säger Kjell Espmark, till SvD.

Läs mer i Fokus:

Dags att öppna plånboken Akademien

Sara Danius – en främmande art i den svenska myllan

Hakelius: Akademien under belägring

Svenska Akademien rundar skatten

Osund kultur

 

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera