Utrikes / Veckans bråk

Trumpgate

Olaglig kampanjfinansiering i form av stora betalningar som påstår att de har haft en affär med Trump – för deras tystnad. Veckans bråk handlar om det rättsliga efterspelet.

Donald Trumps tidigare advokat och fixare Michael Cohen gick i en domstol på Manhattan i New York i tisdags med på en uppgörelse i rättsprocessen mot honom. Cohen erkände sig skyldig till bland annat olaglig kampanjfinansiering i form av stora betalningar till kvinnor som påstår att de har haft en affär med Trump – för deras tystnad. I rättssalen gjorde Cohen ett för presidenten besvärande uttalande: Han betalade kvinnorna »i samordning med och under ledning« av den federala kandidaten, det vill säga Donald Trump. Cohen erkände brottslig verksamhet och pekade ut presidenten som medbrottsling.

Michael Cohens advokat Lanny Davis sa: »I dag stod han upp och vittnade under ed att Donald Trump instruerade honom att begå ett brott genom att betala två kvinnor med den huvudsakliga uppgiften att påverka ett val. Om de betalningarna var ett brott för Michael Cohen, varför skulle de inte vara ett brott för Donald Trump?«

Trumps nuvarande advokat, Rudy Giuliani, som tidigare kallat Cohen för en »stor lögnare« avfärdade saken: »Det finns inga anklagelser om någon form av missgärning mot presidenten.«
Stephanie Clifford, en av kvinnorna som fått betalt av Cohen – och som under sommaren fick uppmärksamhet för sina intervjuer om relationen med Trump, och för de personliga hot hon sa sig ha fått från Trumps stab då hon ville gå ut offentligt med berättelsen om relationen – sa att domen var ett första steg mot upprättelse för henne och twittrade: »Vad tycker ni om mig nu då?«

Åtalet mot Cohen är ett resultat av särskilde åklagarens Robert Muellers utredning. Donald Trump twittrade: »Om du letar efter en bra advokat, skulle jag starkt avråda dig från att anlita Michael Cohens tjänster!«

Tidigare Veckans Bråk

Vad är priset för en gratis lunch?

Den nya Palmeteorin

Samarbetet som blev en twitterfejd

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera