Hon reste sig på nio

Text: Lotta Gröning

Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT

Vad var det vi sa! utbrast Ebba Busch Thor på valnatten.

– Räkna aldrig ut en kristdemokrat igen! Vi har väckt KD rebellen till liv. Jag har inte kunnat göra detta utan er, jag har inte kunde göra detta utan min familj. Mamma och pappa, svärföräldrarna och min älskade Niklas och våra underbara barn. Det är värdet av en familj som håller ihop och gör detta tillsammans, konstaterade Ebba Busch Thor framför jublande partikamrater.

Ebba Busch Thor var den partiledare som gjorde allt rätt – i en Sifo-undersökning beställd av TV4 framkom att 99 procent av KD:s väljare hade förtroende för henne – och hon tog ett parti som länge legat och skvalpat runt 2 procent i opinionsundersökningar till 6,4 procent.

Läs mer: Busch Thor: »Sluta ifrågasätta kvinnors livsval«

Ebba Busch Thor är något av ett politiskt underbarn. Hon skolades tidigt i väckelserörelsen. Hennes föräldrar satte henne i Livets ords skola som 7-åring. Livets ord är en rörelse som fick mycket kritik på 90-talet under Ulf Ekmans ledning, och för många har församlingen fortfarande en negativ klang. Men skolan är ingen dålig läromästare i politisk retorik. Det plus gudstjänster och väckelsepredikan om att engagera och entusiasmera får barnen att lära sig att kommunicera. Ebba Busch Thor var också tidigt väldigt målmedveten och hade strategier för att få sin vilja igenom. Det märktes inte minst när hon sökte sommarjobb som målare.

Ebba Busch Thor berättade själv om sin strategi för att få jobbet i TV4:s serie inför valet »Jenny och Steffo möter partiledarna«. Hennes första möte med chefen för målarfirman var inte bra, han konstaterade bara att tjejerna på firman inte målade, de satt på kontoret. Men hon skrev en ansökan och den var noga genomtänkt.

– Jag skickade in en ansökan på tio rader där jag berättade att jag spelade fotboll, att jag varit högerytter, hur mycket jag tog i bänkpress, hur lång jag var, att jag jobbade bra under tidspress och kunde ta raka instruktioner. Sedan åkte jag ner till en färgaffär och tog på mig målarkläder, jag hade en roller och färghink i handen. Jag hade tagit av mig allt smink och satt håret i en tofs och lät pappa fota mig. Fotot bifogade jag i ansökan. Jag fick en provvecka och blev sedan kvar i fem somrar, konstaterade Ebba Busch Thor.

Hon började engagera sig politiskt som 20-åring efter att hennes mormor blivit illa bemött och besviken i sin kontakt med hemtjänsten. Busch Thor kände en enorm vrede och beslutade sig för att göra något åt problemen. 2006 valdes hon in i äldreomsorgsnämnden i Uppsala. Tre år senare, 23 år gammal, blev hon Sveriges yngsta kommunalråd; för att 2015, 28 år gammal, väljas till partiledare för Kristdemokraterna.

Vad är det med Ebba Busch Thor som gör henne så framgångsrik? För det första vet hon vad hon vill. För det andra är hon tuff och drar sig inte för politiska strider, samtidigt som hon bygger upp ett nätverk som kan stötta henne. Kommunalrådsposten fick hon genom sitt nära samarbete med Gustaf von Essen. Hon lärde sig det politiska hantverket, hon fick ersätta honom när han hade förhinder. Inför valet till kommunfullmäktige 2010 lyckades Charlie Weimers – som nu lämnat partiet för SD, men som då var ungdomsförbundets ordförande – övertala nomineringsstämman att placera Ebba Busch Thor överst på listan. Gustaf von Essen fick nöja sig med en plats längre ner på listan och i valet fick Busch Thor betydligt fler personröster än von Essen som förlorade kommunalrådsposten. Ebba Busch Thor har sagt att det var fantastiskt att bli vald av människorna i sin hemstad och få axla kommunalrådsposten. Hon var då Sveriges yngsta kommunalråd genom tiderna.

Från sin position i Uppsala, som hon nyttjade väl, tillhörde hon den falang som kritiserade Göran Hägglund för alltför otydligt ledarskap. Hon ställde sig också på Mats Odells sida i ledarstriden och krävde Hägglunds avgång. Hon och Odell förlorade den striden. Men Ebba Busch Thor kämpade vidare och kom snabbt tillbaka. Hon valdes in i partistyrelsen 2013 och i september 2014 föreslog en enig valberedning henne som efterträdare till Göran Hägglund. Hon valdes av en enhällig partikongress med acklamation.

Det var ett splittrat parti i kris som hon tog över. Ebba Busch Thor blev Göran Hägglunds totala motsats. Hon var ung, hon var kvinna och fick kristdemokraterna att framstå som moderna och rent av modiga. Men partiets lyckorus blev kort. Busch Thor möblerade snabbt om i ledningen och omgav sig med personer hon kunde lita på, såsom Jakob Forssmed och Andreas Carlson. Hägglunds trogna medarbete fick sparken. Kort efter att hon tillträtt som partiordförande födde hon sitt första barn. Barn nummer två kom två år senare. Kristdemokraterna hade fått en ung kvinna som partiordförande som genast tog föräldraledigt och skötte uppdraget med vänster hand. Givetvis gruffades det inom partiet – alla såg inte med blida ögon på att hon prioriterade familjen framför partiet.

Vad var det för ledarskapsfilosofi Ebba Busch Thor stod för i ett läge när krisen inom KD var akut? Jag frågade Joel Halldorf – ledarskribent på tidningen Dagen och docent vid Uppsala Universitet i religion och modernitet – om han ser något samband mellan Lewi Pethrus ledarskapsfilosofi och Ebba Busch Thors strategi. Han hör ett eko från väckelsen och folkrörelserna när KD:s partiledare talar.

– Den första likheten mellan Pethrus och Ebba är att man hör predikanten i henne när hon äntrar talarstolen. Det är en helt annan energi än de mer tjänstemannamässiga svenska politikerna.

– Det Lewi Pethrus ofta gjorde var att kliva ner från sitt ledarskap och lita på sina medarbetare. Det gjorde också Ebba Busch Thor, när hon valde ut medarbetare hon litade på och tog mammaledigt.

– Hon är heller inte konflikträdd. Hon vågar stå för sin linje och konfrontera andra och det orädda var också Lewi Pethrus kännetecken. Det är den judiskt-kristna etiken som ger henne något att bottna i även när det blåser, säger Joel Halldorf.

I valrörelsen 2018 steg Ebba Busch Thor fram i full skepnad. Hon valde de mjuka frågorna som symboliserar en klassisk kristdemokrati. Familjen, kvinnans rätt att själv välja hur hon ska hantera sin familj och sitt liv. Tron på kärnfamiljen lyser fram i alla sammanhang. När det gäller sjukvården fick hon ett enormt genomslag. Hon bottnade i sig själv, i sin mammas utbrändhet, i sin egen kollaps och sin man Niklas epilepsi. Hon vittnade om sina egna erfarenheter, om en vård som inte alltid fungerat. Hon tog strid mot administrationen och krävde landstingens avskaffande. Hon hyllade de små sjukhusens existens och lovade dubbla löner till sjuksköterskor och läkare som valde att jobba där.

Hon tog plats i alla debatter och var inte rädd för att ta strid med sina motståndare. I Expressens partiledardebatt gick hon till hårt angrepp på Stefan Löfven efter hans replik: »Jag betackar mig för att bli undervisad om industrins villkor«. Ebba Busch Thor svarade direkt: »Jag betackar mig för att bli klappad på huvudet av en statsminister.«

Hon vann också nya väljare på den hårda linjen i asylpolitiken där hon lagt sig nära Moderaterna och SD. Bland KD:s kärnväljare däremot är det en av hennes känsligaste frågor. Solidariteten är stark med svaga och utsatta. Många människor har gett sin själ för att hjälpa asylsökande och ensamkommande flyktingbarn. Elisabeth Sandlund, opinionsredaktör på tidningen Dagen, tror att den hårdare linjen jagade bort en del kärnväljare.

– Vi blev rätt bestörta över hennes utspel om böneutropet. KD bör hålla fast vid sin grundläggande ideologi. Men det är inte enkelt eftersom religionsfriheten också klyver kristenheten. Det finns också en muslimskräck inom svensk frikyrklighet som varnar för muslimer och tror att vi snart får sharialagar. Det är också den gruppen som SD försöker vinna, säger Elisabeth Sandlund.

Ebba Busch Thor är valrörelsens lysande stjärna. Hon gjorde det omöjliga möjligt. Fick ett uträknat parti att återuppstå. Ärligt talat, jag skulle inte bli förvånad om Ebba Busch Thor en dag också blir statsminister.