Årets Svensk

Årets svensk

Vem är Årets svensk 2018?

För trettonde året i rad utses Årets svensk av nyhetsmagasinet Fokus. Vem har i år »visat prov på självständighet och originalitet i ett land som på gott och ont gillar det samstämmiga och välanpassade«?

30 Januari på Skandiascenen, Cirkus i Stockholm

Vid sidan av huvudvinnaren presenteras pristagare i underkategorier som spänner från kultur till samhällsbyggande och medicin. Några av Sveriges mest intressanta personer får tillfälle att berätta om sin verksamhet. Dessutom utses Årets riksdags­ledamot och den nyinstiftade utmärkelsen Årets Oxenstierna, som går till en ämbets­man som har bidragit till att vidmakthålla integritet och oväld. Kattis Ahlström leder galan som består av prisutdelning, mingel och ett samtal mellan personer som får Sverige att utvecklas.

Intervjuer med förra årets vinnare hittar ni här!

Årets jury
Michaela Abercrombie Simpson – journalist, statsvetare, krönikör i Fokus.
Thomas Backteman – kommunikationsdirektör, PostNord.
David Eberhard – överläkare psykiatri, Danderyds sjukhus.
Johan Hakelius – journalist, författare, politisk chefredaktör på Fokus, juryns ordförande.
Joel Halldorf – docent i teologi, Uppsala universitet.
Stina Liljekvist – chef strategisk kommunikation, Skandia.
Bengt Jangfeldt – slavist, författare, översättare.
Nina Solomin – journalist, författare, kommunikationsansvarig för Expertgruppen för biståndsanalys.
Birgitta Stymne Göransson – civilingenjör, styrelseledamot i bl a Capio och Sophiahemmet.

Kravspecifikationen för Årets svensk lyder:

Utmärkelsen Årets svensk ska tilldelas en person som under året stuckit ut på ett sätt som förändrat Sverige till det bättre. Det kan, men måste inte innebära att personen gjort sig känd i offentligheten. Det centrala är att vinnaren visat prov på självständighet och originalitet i ett land som på gott och ont gillar det samstämmiga och välanpassade. Det är naturligt om Årets svensk har gjort sig fiender, inte bara vänner, för det är svårt att åstadkomma något värt att belöna, utan att det har ett pris.

 

Har du fått en inbjudan till Årets svensk får du självklart ta med dig en gäst. Anmäl din gäst genom att svara till osa-adressen du fick i inbjudan.

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera