Chang Frick: »Att jag är fattig tattarjude är bara en imagegrej«

Text:

Toppbild: Simon Rehnström

Toppbild: Simon Rehnström

Chang Frick har kört länge nu. Trots bra vägar tog tolv mil närmare fyra timmar att köra. Bilköer. Nu flödar trafiken bättre, bilen färdas i 120 kilometer i timmen och har nyligen passerat Wroclaw. Polsk landsbygd erbjuder inget att fästa ögonen på.

– Kan du ta ratten?

Volvo XC60:n köptes fabriksny nyligen.

– Bilhandlaren blev ju lite överraskad, att jag ville köpa på telefon och inte ville se den innan, säger han.

Regnet öser ner och i baksätet sitter sambon Polina med de två barnen, fyra och fem år gamla.

– Det är en riktig zigenarbil, säger Chang Frick och kastar en blick bak i den överlastade bilen, sambon är inklämd mellan bilbarnstolar och slåss för lebensraum.

Från tablettkartan tar han en betablockerare som sköljs ner med flaskvatten. Panikångest­attacker. Förr drabbades han sällan, kanske någon gång om året, men på senare tid kommer attackerna allt oftare och gör att pulsen rusar iväg. 220 slag i minuten uppmättes när han bar EKG-mätare nyligen. Själva attacken är inte obekant och därför hanterbar, medicinen är till för att hålla normal puls, förklarar han.

– Det kopplar bort adrenalinet.

Chang Frick spekulerar i att panikattackerna hänger ihop med att det på alla fronter går allt bättre numera.

Chang Frick, Nyheter I dag och SD

Mediebolaget Nyheter I dag, som han äger och driver, tjänar pengar. Prenumerationsbasen är stadigt ökande, intäkterna rasslar in på bankkontot och själv har han gjort en rejäl ekonomisk resa på bara några månader. Från svartkontrakt i Stockholmsförorten Hallunda har familjen flyttat till radhus i Bålsta, köpt ny bil och numera är han skuldfri; skulderna förföljde honom efter det att hans tidigare rivningsfirma drabbades av finanskrisen.

Den här veckan har han till och med tagit sig tid att resa till Polen. En »värdegrundstimeout«, som han kallar det, eller ett avbrott från den politiska diskussionen i Sverige. Han låter Fokus följa med på resan.

– Man måste mosa psyket lite och komma iväg, säger han.

Med Nyheter I dag, som främst beskrivs som en högerpopulistisk sajt, har han skapat ett lönsamt alternativmedia. Inom kort lanseras två nya affärssatsningar. Men framgångarna är uppenbarligen svårsmälta.

– Förr hade man en riktning att sträva efter, uppåt. Nu är man här och det kan bara gå utför, säger han och tar tillbaka ratten.

Han är kontroversiell, som före detta SD-politiker, och somliga har pekat ut honom som hantlangare åt ryska intressen. Att hans artiklar inte sällan gynnat Sverigedemokraternas ledning när avvikande ledamöters beteenden avslöjats är en annan kritik.

Chang Frick viftar undan sådant – han ser sig själv som journalist, och som en libertariansk, politiskt intresserad medieentreprenör som med jämna mellanrum väcker debatt. Han vet också vilka tangenter han ska trycka på för att väcka reaktioner, inte sällan med underfundig humor.

Under bilfärden utmärker sig den jovialiske berättaren Chang Frick, vars dialekt är en sorts Ikea-småländska – han är uppvuxen strax utanför Älmhult. Ett genomgående tema i historierna är gränslösheten – inget ämne är heligt, inget hålls tillbaka. Han skämtar ofta kring att han på pappas sida är rom och på mammas sida jude. Ett skämt lyder: »När jag går in i en affär vet jag inte om jag ska pruta eller stjäla.«

Från baksätet ger sig barnen till känna, de är hungriga. En bit bort på motorvägen vid trafikplats Sie˛ganów skymtar en stor McDonalds-skylt.

– Sie˛ganów, zigenarplatsen! Där måste vi stanna, utbrister Frick.

Inne på restaurangen får han syn på en romsk familj som äter hamburgare, tyst i ett hörn.

– Kolla! De skulle nog tagit mer plats om det här hade varit i Sverige.

Han är som den knasiga släktingen som kläcker ur sig olämpliga, ibland rasistiska uttryck, utan att bry sig – bara politiskt korrekta skulle.

– Det är klart att det finns zigenare i Sie˛ganów, säger han triumfatorisk och hugger in på sin burgare.

Under denna höstresa ska han också träffa sina släktingar på mammas sida som han aldrig sett.

– Ingen kan engelska, säger han och slår fast att han själv kan bara några få uttryck på polska.

Med moderns kusin och dennes familj ska de alltså kommunicera utan något som helst gemensamt språk. Han skrattar hjärtligt åt vad som väntar.

– What could possibly go wrong?

***

Nyheter I dag ägdes först av Kent Ekeroth

Nyheter I dag startades 2013 och var till en början en satsning närstående Sverigedemokraterna. Domännamnet ägdes först av dåvarande SD-ledamoten Kent Ekeroth – det var honom Chang Frick, då aktiv sverigedemokrat i Kristianstad, hade i luren när de diskuterade olika sajtnamn. Ekeroth var den snabbare av dem med att registrera adressen. Ekeroth lämnade satsningen en tid senare och Ilan Sadé, tidigare ordförande för Centerns högskoleförbund, numera partiledare för liberalkonservativa partiet Medborgerlig samling, har frontat mediebolaget sedan dess. Motivet till detta upplägg var de tidigare nämnda skulderna, även om Chang Frick alltjämt är huvudman.

Fricks bakgrund som lokalpolitiker för Sverigedemokraterna är något som ständigt kommer upp – han lärde känna partiledaren Jimmie Åkesson när han själv var 16 år, »han var sån tönt på den tiden«. Men det är som fotograf, journalist och medieföretagare han identifierar sig som numera.

Under sina första år i mediebranschen arbetade han en del åt Sverigedemokraterna och Frick var anlitad att filma Jimmie Åkessons boksignering på Södermalm 2013 då SD-ledaren fick en tårta slängd i ansiktet.

– Sedan köpte alla filmklippet av mig, men de pengarna gick ju till Sverigedemokraterna som hade rättigheterna. Så man kan säga att Aftonbladet och andra finansierat SD, säger han.

De över tid många banden till olika personer och partier är också uppenbara när man synar bolaget bakom sajten.

När den var nystartad drevs sajten i regi av NI AB, där enda ledamoten var danske tv-producenten och journalisten Jeppe Juhl; tidigare chef på mediebolaget Strix och även skribent hos Dispatch international som huvudsakligen publicerar antimuslimskt innehåll. Suppleanten i samma styrelse heter Jan Holgersson, som annars är lekmannarevisor för AB Storstockholms Lokaltrafik, med 20 miljarder i omsättning.

Enligt egen uppgift bedrevs verksamheten sedan i form av enskild firma, innan den övergick till nuvarande bolag: Publicism Nitek AB, där bolagsman är nämnde Ilan Sadé.

I tidigare intervjuer har Chang Frick gjort klart att han har eftersträvat att öka professionaliseringen, att bli en bättre journalist och han har uppmanat sina kritiker att formulera vad han kan göra annorlunda. Och till skillnad från liknande alternativmedier har Nyheter I dag också höjt sin nivå. Man följer den journalistiska principen om att låta alla inblandade parter komma till tals och man har anslutit sig till det pressetiska systemet. Helt inne i värmen är man inte –Publicistklubben har nekat Chang Frick medlemskap.

Över tid har sajten också åtnjutit allt hög­re anseende. I en undersökning av Reutersinstitutet, som mätt svenskars förtroende för olika källor, så hamnar Sveriges Radio (6,73 poäng) och SVT (6,68 poäng) i topp. I samma rankning hamnar Nyheter I dag på hela 5,01 poäng (av 10 möjliga). Strax bakom i samma rankning hittas kvällstidningarna Expressen på 4,99 poäng och Aftonbladet med 4,89 poäng. Det säger något om resan som gjorts.

***

Chang Frick: "En tiondel av Sveriges läskunniga besöker oss"

Några dagar före avresan till Polen träffas vi i hemmet i Bålsta. I ett av rummen har ett hemmakontor med en enorm Appledator inretts. På bordet samlas räkningar, kameror och en urdrucken ölflaska. Till vänster om tangentbordet reser sig ett berg av förbrukade snusprillor.

På datorn tar Chang Frick ett webbanalysverktyg och pekar på siffrorna – 800 000 unika besökare i månaden.

– En tiondel av Sveriges läskunniga besöker oss, säger Chang Frick.

Av dessa är cirka 2 000 också betalande prenumeranter för att få läsa exklusivt material. De har ökat från 1 400 i början på året.

För några veckor sedan rekryterade han en annonssäljare från Flashback. Incitamentet var rejält: säljaren skulle få hälften av annonsintäkterna. Knappt en månad senare räknades intäkterna till närmare 300 000 kronor.

Ett annat intäktsben är att samma tekniska plattform hyrs ut till Ledarsidorna.se, för vilket man får en andel av deras intäkter.

Chang Frick loggar in på sin internetbank.

– Jag ska bara kolla om räkningarna gått iväg.

Jag ställer mig en bit bort, men han viftar undan den hänsynen och säger att han inte har något att dölja. Över 600 000 kronor i kontanter finns på kontot. Varje dygn trillar det in ett antal tusen kronor från prenumeranter som förnyar sin halvårsprenumeration.

Det är ett helt annat läge än i början på året, då även hans personliga ekonomi var betydligt mer pressad. Hos Kronofogden var skulderna 600 000 kronor. Före sommaren bad han en vän, som driver ett finansbolag, att förhandla med borgenärerna. Kompisen hade ett effektivt förhandlingsläge: 

– Jo, Chang och hans tjej funderar på att flytta till Ryssland, då kommer han bli kvitt skulderna. Men om ni skriver av hälften så kan jag tänka mig att låna honom 300 000 kronor för att han ska kunna lösa skulderna.

Ställda mellan att få inget eller hälften valde borgenärerna det attraktivare alternativet. 

– Zigenarstyle, skrockar Frick, som konstaterar att allt går betydligt bättre nu för tiden.

– Men om det är Skatteverket som frågar så är jag fattig som alltid.

Framöver är hans affärsplan att tjäna mer pengar på Nyheter I dags besökare, eftersom han menar att de som redan löst en prenumeration sannolikt inte vill betala mer men kan tänkas teckna andra betaltjänster. På ett kontorshotell nära Bålsta centrum står man i begrepp att dra i gång verksamhet som han vill visa upp. Men innan vi beger oss dit fastnar blicken på fyrhjulingen på tomten. Han hoppar upp på den.

– Polina blir förbannad om vi fräser upp gräsmattan, säger han och bränner iväg i cirklar på samma gräsmatta.

Han skaffade fyrhjulingen efter det att läkare uppmanat honom att sköta sin hälsa bättre. Han åker mestadels i skogen, för motionens skull.

– Vill du prova?

Han förklarar hur fyrhjulingen funkar, men den dör på en gång. Nytt försök, den dör omedelbart. Han säger inget, men ger mig en rysligt besviken blick – likadan som han ger mig långt senare när jag berättar att jag bandat alla samtal.

I bilen, på väg till kontoret, berättar han att han i ungdomen tävlade i rally. Han lärde sig också att hantera krockar.

– Om man vet hur man ska ramla så klarar man sig alltid. Sedan om du är på väg att köra in i ett träd, luta dig inte fram utan försök hålla dig så långt borta som möjligt från hjulet. De flesta får maskinen över sig, men man ska försöka använda den som en krockkudde och hålla den mellan sig och trädet. Och ibland kan det allra bästa vara att gasa ännu mer, även om det inte känns som det mest naturliga just då.

Beskrivningen kan utan problem överföras på hur man ska hantera en mediestorm efter att ha pekats ut som rysk hantlangare.

Hans kontor ligger i ett kontorshotell med långa korridorer. Det större av rummen ser ut som en serverhall med en enorm industriell fläkt, vilket för tankarna mer till flygplatser än till kontor. Servrarna behövs för den nya affärsidén – en börs för handel med kryptovalutor. Ännu fler ligger ouppackade i öppnade kartonger och han inspekterar de installerade serverracken.

– Jag vill ha fysisk kontroll över grejerna, säger Frick.

Tillsammans med tre affärspartners rullar satsningen i gång inom kort. Alla har vardera lagt in en kvarts miljon kronor.

– Kanske går det åt helvete, vi får se.

Intill serverrummet, på kontorets white­board finns en schematisk skiss, rubriken lyder »How to make money!«.

Chang Frick gör ingen hemlighet av att det å ena sidan finns nyhetssajten och den politisk debatten, å andra sidan pengar och affärer. Ambitionerna är höga och inte begränsade till någon del.

I näringslivet har allt fler tagit notis om den snabbväxande medieentreprenören; det var ju bakgrunden till att finansmannen Mats Qviberg valde att ställa upp på intervju med honom förra året. De har hållit kontakten, även om intervjun kostade 70 miljoner kronor sedan han tvingades bort från Metro efteråt. 

En annan samtalspartner i näringslivet är miljardären Peter Ahlberg, ägaren till lågpriskedjan Dollarstore.

– Jag känner extra mycket för alternativmedia, har Ahlberg tidigare sagt.

– Han kan ringa lite när som, bara för att snacka, konstaterar Frick.

Några dygn efter besöket på kontoret, ringer Chang Frick från Sheraton i Warszawa. Familjen har redan anlänt till Polen och han ligger i hotellsängen och undrar över storyn.

Han får höra att planen är att skildra Nyheter I dags ägare på det sätt som han själv skulle ha gjort. 

– Det kommer nog att gå jättebra, säger jag.

– Nja, säg inte det. Du såg väl vad som hände med Pavel Gamov? Han sa exakt likadant innan vi skulle åka till Ryssland.

Reportaget som skildrade SD-ledamoten Gamovs uppdrag som valobservatör i Ryssland, ledde till fördömanden av utrikesminister Margot Wallström (S). Gamov fick lämna SD och blev politisk vilde.

Frick frågar om jag har något bagage att hämta ut på flygplatsen.

– Men du har väl kläder med dig? Jag är i och för sig van att låna ut – Gamov hade inte ens strumpor eller kalsonger med sig.

***

Efter sju timmars bilfärd kör vi in i ett välmående område i centrala Legnica, en mindre polsk stad. Chang Frick konstaterar att den är något av Polens Jönköping, ekonomiskt välmående på grund av sin geografiska placering och mycket religiös. Härifrån är det bara ett par timmar till Berlin, Prag och Dresden.

Det är mörkt och murrigt, vinande vind och regn som faller sidledes. Kyrkklockan bredvid ringer högt, nio slag. En mycket glad släkting – Pavel som är kanske runt 40 år – tar emot med huva långt neddragen. Han kan bara några ord engelska, men är enormt glad när han kramar om Chang Fricks barn som hoppar ut ur bilen.

Uppe i den stora lägenheten hälsar släktingarna på familjen. Ingen har träffats förut. Innetofflor erbjuds de nyanlända och sedan undersöker man om någon kan tala samma språk. Inte riktigt – även om polska och ryska har vissa gemensamma drag.

Något senare ringer Sarah Weinreich, som bor i Florida, på mobilen. Frick sätter i gång högtalartelefonen:

– Han är journalist och ska skriva om mig, förklarar Frick för sin mamma.

Från telefonen:

– Jag är Changs mamma. Chang har alltid varit exhibitionistisk. Killeberg, där vi bodde, hade bara 720 invånare och var alldeles för litet för honom  …

Chang Frick suckar.

– Ja, ja, nu måste vi göra något här.

Han avslutar samtalet.

Inför denna resa har mor och son hörts mer än vanligt, annars har de inte särskilt mycket kontakt. De träffades senast när hon bodde i Queens i New York för 14 år sedan, då han var 21 år.

– När jag var 25, höll på med mitt företag, så vann jag ett entreprenörspris för unga företagare. Men jag tror inte att hon än i dag vet om det.

Från bilen hämtas bagaget och Chang Frick tar med sig en vodkaflaska. Sedan blir det mat – borsjtj. Rödvin och whisky åker också fram.

Vid tolvtiden ringer den polska parlamentarikern Dominik Tarczyn´ski, som tidigare porträtterats av Nyheter I dag. Tarczyn´ski är kontroversiell, han ser sig som en modern korsfarare som är stolt över att Polen inte tar emot en enda invandrare från Mellanöstern.

Kvällens möten i parlamentet, sejmen som är den lägre kammaren, har pågått fram till midnatt. Tarczyn´ski talar mycket bra engelska och de bägge har utvecklat en vänskap. När Tarczyn´ski besökte Sverige under riksdagsvalet fick han sova på soffan i radhuset i Bålsta. Valet följde de bägge på Sverigedemokraternas valvaka på en krog på Kungsgatan i Stockholm. Om några dagar är familjen inbjudna hem till Tarczyn´ski i Kozienice, nio mil söder om Warszawa, där de också ska sova över.

Släktingarna är mycket imponerade över vem som är på andra sidan luren och att svensken har kontakter ända in i regeringspartiet. De är själva anhängare av Lag och rättvisa; på kylskåpet hänger kampanj­vykort med en lokal politiker.

– De tror nog att jag är någon slags oligark, säger Chang Frick nöjt.

[caption id="attachment_509177" align="aligncenter" width="750"] »Zigenarstyle [...] men om det är Skatteverket som frågar så är jag fattig som alltid.«
Chang Frick konstaterar att allt går betydligt bättre nu för tiden.[/caption]

***

Dagen efter ligger Polina ännu kvar och drar sig. Chang Frick, klädd i kemtvättad kostym och skjorta, stryker omkring i lägenhet. Barnen leker. Han fyller 35 år i dag. I vardagsrummet, där familjen har sovit på bäddsoffan och på en madrass på golvet, föser han undan lite grejer.

Släktingarnas bostad har hög standard, trots den gamla fastigheten som har en kyrka direkt framför sig. Knappast någon arbetarklassbakgrund.

– Att jag är fattig tattarjude är bara en imagegrej jag leker med, säger Chang Frick. Vi är medelklass. Min mormor var en riktig gangster i Polen, var en av de första i landet att äga Lexus. Jag minns att hon ägde flera restauranger och att hon hade staplar med guldtackor.

Hans pappa var del av en känd resandesläkt i Sverige och sysslade med en rad olika verksamheter, bland annat importerades varor från Polen. Där träffade han Fricks mamma; han var över 50 och hon 22 när de träffades. Pappan gick bort när Chang var runt 15, efternamnet tog han sedan från sin styvfar.

– Min pappa brukade supa med Ingvar Kamprad. Killeberg ligger ju bara några kilometer från Älmhult, säger Chang Frick i förbifarten.

Eftersom han svårligen kan kommunicera med släktingarna, berättar i stället olika historier för mig. Andra som har en belastad bakgrund tonar ner den – inte Chang Frick. Han berättar om krogbesök med Dan Park, den kontroversiella konstnären med nazistiska motiv som suttit i fängelse för hets mot folkgrupp. Det var första och enda gången de träffades.

Samröret med sådana element har i somliga kretsar gett Frick närmast paria-status. Andra tjusas av hans gränslöshet, att han umgås med vem som helst –så länge det ger en rolig historia eller artikel.

En av släktingarna, hans mormors kusin, kommer in i vardagsrummet.

– Bigos!

Familjen förflyttar sig till köket och hugger in på lunchen. Bigos är polsk surkålsgryta. Barnen äter bara av korven.

Chang Frick kallar sig själv för libertarian. Nattväktarstaten – där staten i princip inte utgör mer än polis, rättsväsende och försvar – tycker han är en bra princip. En minimal stat. I det sammanhanget tycker han att det inte finns ett parti som är tillräckligt högerut.

– Problemet med SD är att de inte är tillräckligt högerextrema. De är som sossarna när det kommer till den ekonomiska politiken. De smörjer sina väljare med bidrag.

Aversionen mot socialdemokratin är tydlig, vilken han menar vuxit ihop med staten och lindat in svenskars mentalitet i fluff. Och de som drar på sig en offerkofta daltas det alltför mycket med. Han kallar det för att svenskar är fredsskadade; de saknar ett driv. Han gör parallellen till Polen, där de flesta familjer har någon i livet som ännu minns krigen. Det är erfarenheter som formar en mentalitet, förmåga att rå sig själv och samlas kring familjen som kärna. Han menar att sådant inte skattas högt nog i Sverige. Däremot bland att dem som invandrar till Sverige, vilket också märks på deras driv, som ofta är starkt.

– Det är därför jag kommer så bra överens med kurder, araber, syrianer och andra från Mellanöstern. Man tar för sig. Men när jag gick i skolan stack jag ut, jag var den enda babben, säger han.

[caption id="attachment_509178" align="aligncenter" width="500"] »De tror nog att jag är någon slags oligark.« Chang Frick är nöjd med bilden hans släktingar har av honom.[/caption]

***

Hemma i radhuset i Bålsta tar Chang Frick en ost- och korvmacka, häller upp saftkoncentrat i en mugg som blandas direkt vid kranen. Det är nu flera månader sedan, men han tycks ännu påverkad av hur han framställdes i medierna i våras.

Dagens Nyheter uppgav att det finns misstankar om att främmande makt kan ha avlyssnat en mejlväxling mellan utrikesdepartementet och ledarskribenten Patrik Oksanen, profilerad i säkerhetspolitiska frågor. Säkerhetsexperter uppgav för DN att den mest troliga teorin var avlyssnad mejltrafik, medan UD uppgav att det inte sett tecken på någon avlyssning.

Läs mer: Chang Frick: »Här är dina svar Johan Hakelius«

Med tanke på hans historik lät det påskinas att Chang Frick hade agerat å Rysslands vägar och att det var ryssarnas avlyssning som lett honom rätt.

Ofta har hans privatekonomi nyttjats som ett slagträ när han ska misskrediteras – att nolltaxeraren Chang Frick reser till Ryssland på reportage leder tankarna till att det torde finnas misshagliga finansiärer bakom. Underförstått ryska intressen. Att han jobbat för ryska statens tv-kanal RT och hans partner, Polina, är ryska från Uralbergen lindrar inte misstankarna.

Men vad hände egentligen denna vår? Chang Frick säger det inte rakt ut, men har låtit ana att han har supportrar i olika samhällsfunktioner och många förser honom med information. Han har tidigare uppgett att källor finns inom Försvarsmakten. Det torde således inte vara osannolikt att UD-anställda uppmanat honom till att begära ut vissa dokument.

Debaclet böljade fram och tillbaka under någon vecka och i efterhand anser Chang Frick att den stora frågan hamnade i skymundan.

– Om det hade varit signalspaning så hade det varit den största skandalen på decennier, säger han. I stället handlade det om Hanif Bali och jag pratade med varandra.

Moderaten Hanif Bali publicerade nämligen en del av mejlen som han hade fått av Chang Frick.

– Sedan efter valet, först då kunde DN skriva om UD:s aktivister, säger Frick.

Mer korrekt är att nättidskriften Ledarsidorna och därefter DN publicerade ett upprop initierat av UD där 261 höga chefer och anställda inom Regeringskansliet uttryckte oro för att en kommande regering eventuellt skulle ta stöd från SD och om det skulle utmana »grundlagens bestämmelser om männi­skors lika värde«.

Chang Frick ser det hela som uttryck för något större – att socialdemokratins sipprat ner och blivit en del av staten.

– När man inte lyckats hålla ihop samhället med religion så har man formerat något att samlas kring: värdegrund.

Värdegrunden utgörs av fluffigheter som feminism, normkritik, och att ha »rätt åsikter«, menar han.

– Värdegrundsonanisterna uppfattar just konservativa värderingar som ett stort hot. De vill ju ersätta kyrkans roll med sin egen hitte-på-religion. I Sverige går det ju att hålla på så där, men i slaviska länder – typ Polen, Ryssland, Ukraina och Baltikum – är det omöjligt att lansera sådana begrepp. Men också här, och här kommer begreppet kulturmarxism in i bilden, ville kommunisterna ersätta kyrkan med sin egen utopi. En politik som blir totalitär och gör anspråk på det andliga. Av samma anledning är dagens politiska korrekthet och värdegrund totalitär i flera avseenden – historien går igen.

Av sådana skäl säger han sig ha lättare för att umgås med människor i arbetarklassen eller överklassen – bägge bryr sig föga om hur de uppfattas. De är inte ängsliga, menar han.

– Alla gånger föredrar jag att umgås med bönder i Ryssland framför liberaler på Kungsholmen, säger han.

Han tuggar på ytterligare en macka i köket och rycker på axlarna åt alltihop. Detta är något han självklart skrivit om på Nyheter I dag. Han blev också medlem i Moderaterna, för att ingen skulle kunna klandra Hanif Bali för kontakter med misshagliga personer, en partikamrat tordes han kunna samtala med. Två veckor senare fick Frick ett brev: han var utesluten ur partiet. Planen gick i stöpet. 

Just Hanif Bali tycks utgöra en särskilt tacksam politiker i kretsen av människor runt Nyheter I dag. Balis många supportrar tycks också uppskatta sajten.

– Om vi skulle hoppa på Hanif Bali utan anledning skulle det nog störa våra läsare. Å andra sidan ska man inte hoppa på folk utan anledning, om vi hade anledning skulle nog våra läsare uppskatta det ändå.

Även andra politiker, i mer informella miljöer, visar sin uppskattning, enligt Frick.

– Tobias Billström och många andra är skitnervösa, de gillar mig men de är oroliga för att visa det för att det kan bli rubriker.

Efter att ha träffat Chang Frick vid ett flertal tillfällen och pratat med honom i många timmar under flera dagar framstår han som en blandning av libertariansk politiker, tabloidjournalist och rallyintresserad förortsbo. Samtidigt, om man besöker hans sajt skär den sig en aning – där är retoriken mer uppskruvad, känslan den hos en tabloid som tar upp olika nyheter kopplade till islam, kristendom, flyktingar, arbetskraftsinvandring och normkritik.

Hur Nyheter I dag har beskrivits över tid har varierat. Epiteten har varit invandringskritisk och främlingsfientlig till dagens högerpopulistisk. TT, DN och Expo har alla konstaterat att nyhetssajten är svårplacerad.

– Äh, jag bryr mig inte. De får kalla den vad de vill, säger han.

Han berättar sedan om ytterligare en affär som ska rullas i gång så snart handeln med kryptovalutorna är på banan. Ett energi­bolag kallat Kärnkraftsbolaget, som ska erbjuda kunder el från kärnkraft. Givet den politiska profil hans läsare har kan det mycket väl vara attraktivt och möjligen väcka uppmärksamhet.

– Sedan kan vi ordna kundresor till slitna kärnkraftverk i Östeuropa, där man köper in elen, säger Chang Frick roat.

Han hoppas locka ett par procent av besökarna till att bli elkunder, vilket skulle generera goda inkomster.

– Lyckas jag konvertera 10 procent så behöver jag aldrig mera jobba, säger han och redovisar sin kalkyl.

Marginalerna för energibolag är tämligen goda. Att han har ett pekuniärt intresse är uppenbart när jag några dagar efter hemkomsten från Polenresan frågar om han vill faktakolla sina citat.

– Nej, nej. Alltså om det inte blev så bra, då kan du hitta på lite. Det viktigaste är att det säljer tidningar.

Rättelse: Nättidskriften Ledarsidorna var först med att berätta om uppropet på UD, vilket inte nämndes i en tidigare version av denna artikel.

Fakta | Chang Johannes Frick 

1983: Föds i Killeberg.

2003–2005: Läser maskinteknik på högskolan i Kristianstad (läste inte klart).

2007–2010: Driver Frick Entreprenad, specialiserat på att riva elnätsledningar.

2010: Väljs in i Kristianstads kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna.

2012: Lämnar SD och flyttar till Stockholm.

2013: Startar Nyheter I dag.

Läs mer

Veckans Fokus: Världens viktigaste mediebransch 

Malcolm Kyeyune: Sista striden för eliten

Ola Spänners och den snabba tweeten

Text:

Toppbild: Simon Rehnström