Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Kultur

Graffiti spår politiska trender

Något märkvärdigt hände med graffitin i Kairo efter den arabiska våren. Oskyldiga dödsoffer porträtterades som martyrer med änglavingar, som i kristna och shiitiska föreställningar om martyrer från en förtryckt minoritet. Sunnimuslimska martyrer brukar förknippas som aktiva försvarare av tron och samhället.

Giulia Giubergia, religionsvetare vid Göteborgs universitet, följde i sin avhandling »The making of martyrs. Uprising, cultural sacralization and death in downtown Cairo after 2011« graffitins förändring över tid. Inför valet 2012 målades de dödade i stället blodiga och vanställda.

En slutsats är att det politiska samhällsklimatet i tider av oro både kan avläsas i graffitin och påverkas av den.

Frågan är nu om dessa rön är giltiga också för den tidstypiska reklamgraffiti som kollegan såg på en vägg häromveckan vid Stockholms hipster-Mecka, Nytorget, övermålad med det betydligt mer otidsenliga »Krossa kapitalismen!«.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera