Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

L »riskerar att sprängas inifrån«

Spelet om regeringsbildningen går vidare.

Liberalerna har haft flera maratonmöten för att försöka enas om hur de ser på regeringsfrågan. Det har »orsakat den svåraste interna krisen på många, många år«, uppger källor för Aftonbladet.

Partiet är djupt splittrat. Och sprickan når ända upp till Jan Björklund.

– Partiet riskerar att sprängas inifrån oavsett vilken falang som vinner. Jan Björklund är oerhört pressad nu, säger en källa till Expressen.

Frågan som L brottas med är Ulf Kristersson (M) som statsminister, med stöd av SD, eller Stefan Löfven (S) som statsminister som tar stöd av Vänsterpartiet. Enligt Expressen är falangen som argumenterat mot ett S-stöd är riksdagsledamöterna Johan Pehrsson, Gulan Avci, Robert Hannah, Mats Persson och Roger Haddad. På Björklunds sida, som lovat sina barn att aldrig bli beroende av SD, hittas partisekreteraren Maria Arnholm. Statsvetaren Jenny Adestam menar att det rör sig om en socialliberal falang mot en borgerlig som inte kan enas.

– Just nu verkar det som att man har enat sig om att Centerpartiet får bestämma, och sedan kommer Liberalerna att anpassa sig efter det, enligt en källa till Expressen.

Samtidigt menar en källa till den andra kvällstidningen, Aftonbladet, att L kommer att lämna besked om regeringsfrågan i veckan. Statsvetaren Sven Dahl, chef för Liberala Nyhetsbyrån har en tredje teori.

– Det troligaste är att partiet går i opposition och lägger ner sina röster. På så sätt skjuter de ut sig ur processen, säger han till Expressen.

Oavsett utfall lever Jan Björklund mycket farligt, enligt Dahl.

Läs även Johan Hakelius blogginlägg om krisen i L här.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera