Veckans bråk

#RakeAmericaGreatAgain

President Donald Trump var inte nådig när han twittrade att misskötsel av skogarna ligger till grund för de massiva och dödliga bränderna som härjar i Kalifornien.

»Hjärtlöst«, twittrade artisten Katy Perry till svar. När presidenten senare besökte den utplånade staden Paradise passade han på att utveckla sitt resonemang: »Du måste ta hand om golven. Du vet, skogarnas golv, mycket viktigt.«

Han hade nämligen träffat Finlands president Sauli Niinistö som berättat att Finland inte har problem med skogs­bränder eftersom man lägger »mycket tid på att kratta och putsa«.

Men minnesbilderna om samtalet presidenterna emellan går isär. Sauli Niinistö säger att de visserligen diskuterade skogsbränderna i samband med minnesceremonin för första världskrigets slut i Paris, men att krattande aldrig kom på tal. Finländarna var dock inte sena med att göra narr av den amerikanske presidenten och på sociala medier spreds bilder under hashtagen #Rake­AmericaGreatAgain.

»Bara en vanlig dag i de finländska skogarna«, skriver en twittrare som poserar i skogen med en dammsugare. »Från i eftermiddags då jag var sysselsatt med att fylla min krattningskvot«, skriver en annan med en bild där hon krattar.

Men frågan är vem som egentligen kommer att (s)kratta sist?

Det finländska Naturresursinstitutet Lukes forskningsprofessor Tuula Packalen gick nyligen ut på Twitter till president Trumps försvar. Enligt henne är engelskans ord för att kratta, rake, den korrekta termen för markbehandling och tillvaratagande av hyggesrester. Hennes kollega, specialforskare Juha Laitila, säger i en intervju med webbtidningen Uusi Suomi att Trump vet vad han talar om och att Finland borde vara stolta över sin position som förebild inom skogsvården.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera