Inget extraval i samband med EU-valet

Text:

Bild: TT

För andra gången visade riksdagen att den inte vill se Stefan Löfven som Sveriges statsminister. På fredagsmorgonen röstade 200 ledamöter mot och 116 för S-ledaren som statsminister. Vänsterpartiets 28 ledamöter valde att lägga ned sina röster.

Efter fredagens omröstning blir det allt svårare att se partierna, låsta i samma positioner som efter valet för tre månader sedan, ska komma fram till något konstruktivt. I stället talar politiska bedömare om ett extraval som kryper allt närmare.

För partierna vore det bästa om ett sådant val sammanfaller i samband med valet till Europaparlamentet i maj. Och det i huvudsak av två skäl: dels är det ekonomiskt fördelaktigt för dem att slå ihop sina kampanjer till en enda i maj. Dels bedömer de det svårare att motivera såväl valarbetare som väljare att bege sig till valurnorna tre gånger på ett halvår, särskilt om det innebär att de ska ut och pulsa i snö och slask. Därtill brukar valdeltagandet i Europaparlamentsval vara lägre än i riksdagsval.

Men riksdagens talman Andreas Norlén har svårt att se hur det skulle vara möjligt att hålla extraval samtidigt som EU-val. Till Fokus säger han:

 – Det skulle vara praktiskt enklare, men jag har svårt att se hur det skulle vara möjligt. Det skulle i så fall innebära att jag skulle hålla an med den fjärde omröstningen (statsministeromröstningen i riksdagen, reds. anm.), om det nu drivs till en fjärde omröstning, till den 26 februari eftersom att extravalet måste äga rum tre månader efter den fjärde omröstningen.

 – Och jag kan inte se att finns förutsättningar att ha en pågående process till den 26 februari, fortsätter han.

 Så med andra ord så riskerar partierna behöva bedriva valrörelse i slask och snö - samt bekosta det utöver Europaparlamentsvalet?

 – Ja, det är korrekt, säger Andreas Norlén.

 Norlén berättar att han på fredagen har varit i kontakt med Valmyndigheten.

 – Det här val en första orientering. Om Sverige drivs till ett extra val, vilket jag inte hoppas, så kommer det att kunna genomföras inom den här angivna tidsramen på tre månader, säger han.

 Har du talat med partierna om hur väl rustade de är för ett extraval?

 – Nej, det har jag inte. Jag har såklart lyft frågan om extraval med alla partiledare och jag uppfattar att ingen aktivt vill verka för att det blir ett extraval. Men genom att man inte har löst upp de här knutarna så innebär det att partierna har drivit Sverige närmare ett extraval, säger Andreas Norlén.