Kongo-Kinshasa väljer ny ledare – oro väntar

Text: Görrel Asplund

Bild: CAROLINE THIRION/AFP

Jullovet är slut men få skolbarn syns på huvudstaden Kinshasas gator. Oron ligger i luften och ingen hyser något förtroende för valkommissionen.

När valkommissionens ordförande, Corneille Nangaa, i helgen meddelade att resultatet inte kunde tillkännages som utlovat den 6 januari tog oppositionen det som ett tecken på att president Joseph Kabilas favoritkandidat förlorat. 

Natten mot onsdagen samlades kravallpolis utanför valkommissionens lokaler, och tidigt i torsdags tillkännagav kommissionen att oppositionspolitikern Félix Tshisekedi vunnit. Det var ett resultat som förvånade många. Genast drog spekulationer igång om Tshisekedi förhandlat fram en politisk uppgörelse med president Kabila, och därmed blivit en lämplig segrare. Resultatet förvånande många. Genast drog spekulationer igång om Tshikedi förhandlat fram en politisk uppgörelse med president Kaliba, och därför segrat.

Den inflytelserika katolska kyrkan har redan deklarerat att valet har en klar vinnare. Visserligen nämnde biskoparna inte något namn men uttalandet sågs som en tydlig indikation på att oppositionens Martin Fayulu stod som segrare. 

Inte oväntat kritiserade Fayulu det preliminära resultatet som en »valkupp« och sa till Radio France International att det inte »stämde med verkligheten«.

Resultatet är än så länge preliminärt men om det står sig har väljarna stat för ett tronskifte i Afrikas största land söder om Sahara.

Mycket tyder alltså på att väljarna röstat för ett tronskifte i Afrikas största land söder om Sahara. President Joseph Kabila har styrt Demokratiska republiken Kongo sedan 2001 och fjolårets val skulle egentligen ha hållits 2016, men presidenten och valkommissionen lyckades förhala datumet. Demonstrationer som urartat i våld, med många tiotals döda, har präglat färden fram till valdagen. Att så många misstror valkommissionens arbete ökar risken för nya demonstrationer de kommande dagarna. 

I tre städer ställdes dock valet in och ska i stället hållas i mars. Samtliga tre distrikt är starka oppositionsfästen. Valkommissionen angav ebolaepidemin och risken för utbrett våld som anledning till att vallokalerna hölls stängda. Drygt en miljon röster har därmed inte räknats i presidentvalet. 

I minst ett av distrikten genomfördes ett lokalt arrangerat skuggval som en protest för att visa att det hade varit möjligt för invånarna att delta i de nationella valen. 

I resten av landet kännetecknades valdagen av våld, utbrett valfusk, vallokaler som plötsligt stängdes och röstningsmaskiner som inte fungerade, enligt Human Rights Watch.  

När resultaten började trilla in på nyårsafton bröts efter några timmar all internetuppkoppling i landet och ligger sedan dess nere. Flera radio- och tv-stationer har också stängts. 

Fakta | toppkandidaterna

Emmanuel Shadary: Före detta inrikesminister. Stöds av president Kabila. Misstänkt för att ha beordrat brutalt våld mot demonstranter. På EU:s sanktionslista.

Martin Fayulu: Tidigare affärsman som gick in i politiken 2006. Känd för att leda protester mot Kabila. Uppbackad av flera tyngre oppositionspolitiker.

Félix Tshisekedi: Son till den bortgångna veteranpolitikern och oppositionsledaren Etienne Tshisekedi. Har lovat att slåss mot fattigdomen.