Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Centerstrateg jagar brudar

Förtroendebarometer och Centerns kommundagar är några av nyheterna i Fokus svep.

Centerstrateg jagar brudar

Centerpartiet tror sig kunna vinna över yngre, kvinnliga väljare i storstäder och på universitetsorter med fokus på humanism, jämställdhet och miljö, från Miljöpartiet. Att MP sitter i regeringen är till Centerns fördel, säger partisekreteraren Michael Arthursson till Dagens Nyheter inför Centerns kommundagar i Umeå

– Det är tungt att vara regeringsparti, det har vi själva upplevt. Det är inte alltid populärt. Vi kommer att ha en friare roll och vara i opposition i en del frågor, säger Arthursson.

Lööf i Umeå: Vi tog kampen mot rasismen

Centerledaren Annie Lööf höll under förmiddagen inledningstalet på partiets kommundagar i Umeå.

– Vi tog kampen mot främlingsfientlighet och rasism, sa Lööf om valrörelsen.

Hon riktade sig gång på gång mot Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson.

– 17 procent ger ingen biljett till regeringsmakten, inte ens för Sverigedemokraterna.

Juristkritik mot struken preskriptionstid för barnsexbrott

Flera juridiska experter är kritiska till att regeringen vill ta bort preskriptionstiden för sexualbrott mot barn, rapporterar SR Ekot. Alla partier i riksdagen har ställt sig bakom förslaget och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson räknar med att presentera ett lagförslag i juni.

Både Justitiekanslern, Svea Hovrätt, Justitieombudsmannen och Sveriges Advokatsamfund avråder från lagändringen.

–Om man vill ge intryck av att vilja bekämpa brott är det här ett billigt och bra sätt, att ändra några siffror och bokstäver i lagboken, men jag tycker att utredningen visar att det inte kommer inte att leda något vart, säger Justitieombudsmannen Lars Lindström till Ekot.

Guteland och Fjellner i bråk om Juan Guaidó

Christofer Fjellner skriver på Twitter att »hela den svenska vänstern« försöker stoppa fördömandet av Venezuela.

Socialdemokraternas EU-parlamentariker Jytte Guteland, anklagar Fjellner för att komma med ett populistiskt utfall. Hon skriver i ett svar på Twitter att S självklart fördömer Maduros regim men att partiet inte röstade för förslaget eftersom det handlade om att erkänna en interimspresident.

»Detta för att vi som parlament inte kan göra det, vi kan i enlighet med FN-stadga erkänna stater, inte presidenter«, skriver Guteland.

Väljarnas förtroende för partiledarna har minskat

Väljarnas förtroende har minskat för Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) efter den segdragna regeringsbildningen. Det visar en mätning gjord av Novus på uppdrag av SVT.

För Annie Lööf har förtroendet minskat till 21 procent, jämfört med 26 procent som C-ledaren fick i Novus mätning från november.

26 procent av väljarna uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för Moderaternas Ulf Kristersson vilket är en minskning med sex procentenheter jämfört med den tidigare mätningen.

SD-ledaren Jimmie Åkesson tappar från 27 procent i november till 23 procent i dag. Störst förtroende i mätningen får statsminister Stefan Löfven som får stöd av 34 procent.

Debatter

Hamnarbetarförbundets påståenden om den pågående hamnkonflikten är falska, skriver transportföretagen i Dagens Industri.

Näringslivet måste bli mer direkt involverat i de gymnasiala yrkesprogrammen och både ut­forma och driva dessa program, skriver Gymnasiekommissionen på DN Debatt.

Det är huvudlöst att hastigt säga upp tre gånger fler än vad som behövs på Arbetsförmedlingen bara för att en budgetreservation utan konsekvensanalys har gått igenom i riksdagen. Det borde majoriteten i riksdagen förstå och göra någonting åt, skriver Heike Erkers och Ursula Berge, Akademikerförbundet SSR, på SvD Debatt.

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera