»Många vill tjäna pengar på dina pengar«

Text:

Äta, jobba, sova – ekorrhjulet spinner vidare dag för dag. Oskar Lindberg och hustrun Maribel Leander Lindberg bestämde sig för att hoppa av. På sin välbesökta blogg har de beskrivit hur sparande möjliggjort en ny livsväg. I den nyutgivna boken »Ut ur ekorrhjulet: så blir du också ekonomiskt fri« skildras hur ekonomen respektive it-konsulten efter några års sparande inte längre behöver lönearbeta. Bägge är runt 40 och gick i självvald pension häromåret.

De flesta svenskar har nog drömt om att inte arbeta längre, men föreställer sig nog en lottovinst. När beslöt ni er att börja spara?

– Det började 2011. Vi var på en längre resa i Mexiko där vi har familj. Vi var där under åtta månader, barnen var fortfarande små – 1 och 2,5 år gamla – den tredje hade vi ännu inte fått. Tidigare hade vi varit föräldralediga men i Mexiko kände vi att det var en skön och ostressad tillvaro, där vi kunde vara tillsammans och samtidigt ha tid för egna projekt. Vi hyrde en enkel lägenhet, och vi insåg att man kunde leva med färre saker.

När ni återvände till Sverige, hur kom ni i gång?

– Det första steget var att skapa oss en bild av vart våra pengar tog vägen. Vi fortsatte att göra som tidigare men billigare. Sedan märkte vi att vi konsumerade upplevelser och saker väldigt slentrianmässigt. Numera reser vi mindre än vad kanske andra gör, men vi är borta längre. Åker vi så ser vi verkligen till att uppleva kulturen – inte flyger in, landar i en solstol och sedan flyger tillbaka.

Boende och transport är stora utgiftsposter i de flesta hushåll. Hur minskade ni dessa?

– Om man expanderar utgiftsposten lite så kan man säga att boende, transport, kläder och mat är nödvändigt. Men i detta döljer sig mycket – vissa kör bil väldigt mycket, eller har man bosatt sig på sådant sätt att det är långt till jobb, skola och fritidsaktiviteter. Eller att man bor i en större bostad än familjen behöver. Dessa poster kan sluka mer än 70 procent av inkomsten, och så tittar man vad som återstår – 30 procent som kanske läggs på fritid. Många som vill börja spara börjar med fritidsdelen, men missar de stora sakerna.

Genom att minska i de stora utgifterna gick ni från att spendera nästan all inkomst till att leva på en inkomst och spara resten?

– Ja. Det finns en grov tumregel att man behöver 25 års utgifter i sparkapital för att kunna leva på avkastningen. Den siffran baserar sig på en amerikansk studie där man har tittat på avkastningen över långa tidsperioder – med stor sannolikhet räcker pengarna om man ändå tar ut 4 procent av kapitalet varje år.

Ni kapade utgifterna och minskade samtidigt på sparbehovet för att kunna sluta arbeta. Hur förvaltas kapitalet?

– Det var mycket högutdelande aktier till en början, men nu har det blivit alltmer investmentbolag. Indexfonder är bra, men i Sverige finns inte en tradition att fonder gör utdelningar och vi vill ha utdelningar.

När ni började blogga var det under pseudonym. Varför?

– Jag hade som mål att bli fri vid 42, men jag slutade jobba vid 39. Då jobbade Maribel fortfarande och vi var inte redo för att gå ut med våra namn. På bloggen ville vi vara helt ärliga, dela med oss av siffror och detaljer om vår ekonomi. Men samtidigt ville vi på jobbet inte bli bedömda utifrån annat än våra prestationer.

– Det är ju också en grej att man inte pratar om sin ekonomi. Men privatekonomi – om den är rätt skött – blir en nyckel till att göra vad man vill.

Varför är vi så ovilliga att prata om privatekonomi?

– Jag tror att vi så gärna vill vara som alla andra. Det är fult både att tala för mycket och ha för lite pengar. Ekonomi är ett sätt att sticka ut ur gruppen. Sedan ska man komma ihåg att många vill tjäna pengar på våra pengar, och de har ett intresse av att beskriva ekonomi som svårt. För då kan de sälja rådgivningstjänster och dåliga produkter.

Hur kan man komma i gång själv?

– Börja med att bokföra kostnaderna under tre månader. Vi vet familjer som har tre gånger så höga utgifter för livsmedel än vi har. De finns en enorm variation – men om man själv inte vet summan så känner man inte heller till sin startpunkt.

Vad har ni nått för ekonomisk insikt under dessa år?

– Det här med att ha pengar sparade är en väg till större ekonomisk frihet. I boken beskriver vi olika vägar – vår väg är en.

Fakta | Oskar Lindberg
... har tillsammans med hustrun Maribel Leander Lindberg skrivit boken »Ut ur ekorrhjulet«. Oskar slutade jobba för två år sedan när han fyllde 40 och Maribel, 39, slutade i fjol. Nu är planen att avkastningen från det intjänade kapitalet ska räcka att leva på livet ut.